Stop geweld tegen meisjes en vrouwen

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale dag tegen Geweld tegen vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen fysiek of seksueel geweld ervaren. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes en elke tien dagen overlijdt een vrouw in Nederland als gevolg van huiselijk geweld. Er is aandacht nodig om zo het geweld tegen meisjes en vrouwen te kunnen stoppen. 

Huiselijk geweld ook hier

In alle lagen van de bevolking komt geweld voor. Iedereen kan er mee te maken krijgen. Denk aan schoppen, slaan, schreeuwen, vernederen, seksueel geweld of financieel misbruik. Ook in Den Helder komt geweld te vaak voor. In 2021 zijn er 480 meldingen behandeld die zijn gericht op huiselijk geweld of kindermishandeling. Het is hard nodig dat deze problemen aangepakt worden. Alle hulp is hierbij nodig en óók u kunt het verschil maken.

Toekomst zonder geweld

Met de wereldwijde campagne Orange the World wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Orange the World betekent letterlijk: kleur de wereld oranje. De kleur staat symbool voor een zonnige, geweldloze toekomst voor alle meisjes en vrouwen ter wereld. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van blikvangers een onderdeel van 'Orange the World'. Ook in Den Helder doen we met deze campagne mee. Van 25 november tot en met 10 december worden daarom onder andere de Huisduiner kerk, het Carillon en de Wervianen oranje verlicht. Ook hangen we de vlag van Orange the World op het stadhuis uit.

Daarnaast organiseren Veilig Thuis Noord-Holland Noord en de organisatie Geweld hoort nergens thuis op donderdagmiddag 1 december 2022 voor professionals (uit o.a. het onderwijs, kinderopvang, jeugdhulpverlening en volwassen- en ouderenhulpverlening) de mini bijeenkomst Orange the World in het filmhuis van Alkmaar. Aanmelden daarvoor kan via ggd-hollandsnoorden.opleidingsportaal.nl.

Hulp en advies

Maakt u zich als inwoner zorgen om een familielid, vriendin, buurvrouw, collega of klasgenoot? Bel dan voor hulp en advies met organisatie Veilig Thuis, dit kan anoniem. Bel 0800-2000 of chat met Veilig Thuis via www.veiligthuis.nl. Samen maken we het verschil.