Steek je licht op tijdens de Week van de veiligheid van 11-17 oktober

Lever je steekwapens in. Informeer jezelf over listige babbeltrucs en nare vormen van internetfraude. Leer het onderscheid kennen tussen wat leugens zijn en wat echt is als je als jongere op social media zit. Vergroot je plezier met je hond door hem te trainen in betere omgangsvormen. En wordt alerter op risico’s op brandgevaar; in huis of met vervoersmiddelen als de scootmobiel en e-bikes. Tijdens de Week van de Veiligheid van maandag 11 tot en met 17 oktober 2021 kunnen inwoners gratis meedoen al deze activiteiten. Er is speciale aandacht voor het inleveren van steekwapens door jongeren, en voor senioren maar iedereen kan zijn licht opsteken.

De Week van de Veiligheid is een jaarlijks terugkerende, landelijke week waar Den Helder aan meedoet. Want criminelen zitten nooit stil. Inwoners kunnen er zelf veel aan doen om geen, of minder snel slachtoffer te worden van criminaliteit. Of de risico’s op onveilige situaties kleiner maken. Politie, handhavers en specialisten op het vlak van veiligheid van de gemeente, jongerenwerkers, ze slaan de handen in elkaar. Bijvoorbeeld voor de inleveractie ‘Drop je mes’: lever je steekwapen in.

Grote zorgen

Burgemeester Jan de Boer maakt zich hier tijdens de week, maar ook daarna hard voor: ‘Ik maak mij grote zorgen over steekincidenten, waar we steeds vaker over horen. Het lijkt wel normaler te worden dat bijvoorbeeld jongeren een mes op zak hebben. Dan spreken ze af om een ruzie uit te vechten en een mes mee te nemen. Of ze hebben er een bij zich uit angst. De gevolgen zijn groot, voor de daders, slachtoffers en betrokken. Laten we het abnormaal blijven vinden dat je een mes op zak hebt. Voorkomen van steekincidenten is beter dan genezen. Daarom: drop dat mes!’

De inleveractie wordt georganiseerd met Texel en Schagen, de politie en het Openbaar ministerie. Inleveren kan op het politiebureau en via mobiele inleverpunten op verschillende momenten en locaties in de stad.

Meer informatie

Mensen kunnen bij alle activiteiten langsgaan. Alleen voor de voorlichtingsbijeenkomst over brandveiligheid voor senioren in Parkzicht is opgeven nodig. Een overzicht van alle activiteiten met tijdstip en locatie vindt u hieronder. Dit overzicht staat ook op de Stadsnieuwspagina (pdf). De activiteiten worden ook aangekondigd via social media.

‘Drop’ je mes: lever je steekwapens in!

Messen in schoolkluisjes, tieners die op elkaar insteken. We maken ons grote zorgen over vooral jongeren die met messen over straat gaan. Dit veroorzaakt angst. Want jongeren voelen zich vaak onveilig tussen leeftijdsgenoten met een mes op zak. Het lijkt misschien stoer om, zoals je wel ziet in videoclips,
een mes op zak te hebben, maar dat is het niet. Wapens zijn geen speeltjes. Er vallen slachtoffers, soms zelfs doden. Ook onder de mesdragers zelf. Weg ermee dus!

'Drop' dat mesf in de ton op het politiebureau. Maandag is een wijkagent en een jongerenwerker aanwezig om met ouders en jongeren in gesprek te gaan.

 • Politiebureau, Bastiondreef 2 van 11 tot en met 17 oktober, dagelijks van 08:30 tot 17:00 uur.

Of bij een politiebus op een van deze mobiele inleverpunten:

 • De Schooten - winkelcentrum Schootenplaza
 • Nieuw Den Helder - winkelcentrum Marsdiepstraat
 • Stad binnen de linie - De Bolder Beatrixstraat
 • Julianadorp - winkelcentrum Drooghebol

Als u buiten deze tijden uw steekwapen wilt inleveren bij het politiebureau, dan moet u zich melden via de intercom.

Tips en trucs van veiligheidsmensen. Spreek ze aan en stel uw vraag

Heeft u vragen over brandgevaar? Meer weten over handhaving? Misschien heeft u een conflict met iemand en bent u nieuwsgierig hoe buurtbemiddeling werkt. Onze boa’s (bijzondere opsporings-ambtenaren), de wijkagent, de brandspecialist of iemand van buurtpreventie of buurtbemiddeling gaan graag met u in gesprek. Daarvoor staan de specialisten van het team Openbare Orde en Veiligheid op verschillende momenten en in diverse samenstellingen voor u klaar met handige tips en een luisterend oor. Denk aan vragen over burenruzies, geluids- en jeugdoverlast, of voor vragen over bouwwerkzaamheden bij u in de straat. Komt u langs?

 • De Schooten - winkelcentrum Schootenplaza, dinsdag 12 oktober van 14.00-16.00
 • Nieuw Den Helder - winkelcentrum Marsdiepstraat, woensdag 13 oktober van 14.00-16.00 uur
 • Stad binnen de linie - De Bolder Beatrixstraat,donderdag 14 oktober van 14.00– 16.00 uur
 • Julianadorp - winkelcentrum Drooghebol, vrijdag 15 oktober van 14.00-16.00 uur
Brandgevaar bij e-bike en scootmobiel

Wist u dat ouderen en mensen met een beperking een groter risico lopen bij brand dan anderen? Dat komt omdat zij vaak wonen in complexen voor zelfstandig wonen. En niet iedereen kan zichzelf dan goed redden als er brand uitbreekt. Dat risico is vaak groter dan we denken. Bijvoorbeeld omdat vluchtroutes vol staan met spullen. Ook is het goed om te weten hoe je het risico op brandgevaar bij scootmobiels en e-bikes kunt verkleinen. Onze brandspecialisten staan klaar om voorlichting te geven in seniorencomplexen en verzorgingstehuizen. U kunt daarbij zijn door u op te geven bij de brandweer via e-mail info@denhelder.nl of u kunt ons bellen via 14 0223. Mist u deze voorlichting tijdens deze week? Geen zorgen. De brandweer verzorgt dit het hele jaar door.

 • Parkeergarage Parkzicht, Timorstraat 139: donderdag 14 oktober om 10.00 uur
Hondengedragsdeskundige voor kennis over goede omgangsnormen

De hond is je beste vriend, dat zeggen we graag. Toch zal niet iedereen dat zo ervaren. Zeker niet als je te maken hebt gehad met bijtincidenten, ongecontroleerd hinderlijk geblaf en hondenpoep. Hondenbezitters hebben een grote verantwoordelijkheid voor het gedrag van hun hond. Niet alleen in de verzorging van de hond, maar ook in het trainen en socialiseren van hun viervoeter. Daarbij maakt dan niet uit of het nu een felle Stafford is of een onstuimige Labrador. Goede omgangsnormen vergroten het plezier van eigenaar, hond en omgeving. Nieuw tijdens de Helderse Week van de Veiligheid is dan ook de aanwezigheid van twee hondengedragsdeskundigen. Zij staan voor u klaar om al uw vragen over uw hond en zijn gedrag te bespreken.

 • Hengstenpad, kruising Bremstraat
  • woensdag 13 oktober 13:00 tot 15.00 uur
  • zaterdag 16 oktober 12:00 tot 14.00 uur
 • Timorpark, kruising Javastraat
  • vrijdag 15 oktober 15:00 tot 17.00 uur
  • zondag 17 oktober 15:00 tot 17.00 uur
Babbeltrucs: hoe voorkom je die?

Internet en het gebruik van sociale media hebben ons mooie dingen gebracht maar helaas is er ook een keerzijde. Steeds vaker proberen cybercriminelen binnen te komen in uw telefoon (Whatsapp) of computer om gegevens te stelen (phishing) of schade aan te richten. Hoe kunt u zich hiertegen beveiligen en ervoor zorgen dat u het criminelen een stuk lastiger maakt om binnen te dringen? Informatie is belangrijk. Daarom delen de wijkagent en mensen van de gemeente flyers uit bij de aanleunwoningen in Julianadorp. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. En over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Of het nu gaat om het meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing. Schroom niet om de wijkagent of iemand van de gemeente aan te spreken als u hen ziet lopen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • Julianadorp (bij de aanleunwoningen), woensdag 13 oktober van 10.00 tot 12.00 uur
No Cap’-sessies voor jongeren en hun ouders over veilig internet

‘No Cap’ is straattaal voor iemand die zegt eerlijk te zijn en de waarheid te spreken. Maar is dat wel zo?! Is degene met wie je aan het chatten bent wel wie hij/zij zegt te zijn? Is hij/zij wel eerlijk of is het een 'cap': een leugen? En is je vriendje of vriendinnetje aan wie je die leuke sexy foto stuurde over een paar maanden nog steeds verliefd op je? En wat doet hij/zij dan met je foto? Voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders zijn er verschillende 'No Cap'-sessies waarin wordt uitgelegd hoe je de 'cap' herkent en hoe je kritisch om kunt gaan met informatie. Jongeren kunnen ervaren dat niet alles is wat het lijkt op het internet en in de liefde. Ouders krijgen tips en trucs mee over veiligheid op het internet.

 • Bibliotheek School 7, Zaterdag 16 oktober van 11.00 tot 15.00 uur Op ieder heel uur start een nieuwe sessie.