Reuzenberenklauw: mooi, maar oppassen geblazen

De reuzenberenklauw laat zich her en der al weer zien met zijn prachtige witte bloemen. Maar pas op! Het sap van de berenklauw kan een ontstekingsreactie veroorzaken. Ook kun je brandblaren krijgen van dit sap!

Berenklauw

Hoe herken ik de reuzenberenklauw?

De reuzenberenklauw maakt bladeren van minstens een tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden. Hij kan twee tot vier meter hoog worden. Een stengeldoorsnede van tien centimeter is ook heel normaal. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst langs autowegen, spoorwegen, langs voetpaden en in het bos. Als hij is uitgebloeid sterft hij af. Op de wortel groeit het volgende jaar een nieuwe plant.

Inheemse berenklauw

Naast de reuzenberenklauw groeit hier ook de inheemse berenklauw. Deze is een stuk kleiner en wordt zo rond de 1,5 meter hoog. Ook bij deze plant kunnen blaren ontstaan als je met de sappen ervan in aanraking komt.

Waarschuw uw kind(eren) en let op uw huisdier

Berenklauw heeft vooral op kinderen aantrekkingskracht. De bladeren kunnen langer dan een meter worden. Je kunt je er prachtig onder verstoppen. Kinderen die onder de bladeren kruipen, komen soms met grote jeukende brandblaren thuis, zeker als ze in de zon hebben gelopen. Brandharen en sappen van de plant veroorzaken irritatie en soms blaren aan bezwete lichaamsdelen die aan de zon worden blootgesteld. Het is dus verstandig uw kinderen te wijzen op de berenklauw en haar risico’s. Vertel ze hoe de plant eruit ziet, hoe ze verwondingen kunnen voorkomen (zie apart kader) en wat ze moeten doen als ze zich alsnog branden aan de plant. Misschien kunnen ze aangeven op welke speelplekken de berenklauw staat. Ook honden of katten kunnen in aanraking komen met het sap van een berenklauw. Meestal ontstaat op de neus van het dier een ontsteking, rode vlekken of blaren. Houd daarom ook uw huisdier in de gaten.

Blaren

Contact met de sappen van de reuzenberenklauw of een lichte aanraking in combinatie met zonlicht kan na 24 uur leiden tot huidbeschadiging. Eerst kunnen jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na enige uren kunnen die zich ontwikkelen tot grote blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na een tot twee weken. De sappen maken de huid overgevoelig voor zonlicht. Is uw huid in aanraking gekomen met het sap van de reuzenberenklauw, ga dan niet in de zon of onder de zonnebank gedurende enige dagen. Er zullen dan geen blaren ontstaan. Wel kan de huid kortdurend geïrriteerd raken.

U meldt, wij steken

Het is niet de bedoeling dat de berenklauw compleet uit het Helders groenbeeld verdwijnt. De Werkgroep Vrijwillig Landschap verwijdert de plant voor ons op die plekken waar hij het meeste risico geeft. Zo pakken ze de plant aan rondom speelplekken, langs fietspaden en voetpaden en rond sportvelden. Maar misschien kent u nog andere gemakkelijk toegankelijke plekken waar de berenklauw risico oplevert, bijvoorbeeld voor spelende kinderen. Deze risicoplekken kunt u op verschillende manieren melden:

  • bij het Klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 0223
  • via www.denhelder.nl/melden
  • via de app Makkelijk Melden: kunt u gelijk een foto van de locatie maken

Wat doen na contact met een berenklauw?

  • Was de huid direct af met water en zeep. Is er geen gelegenheid om de huid af te spoelen, bedek de huid dan meteen.
  • Na het afspoelen moet u de huid bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
  • Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  • Ga naar de huisarts als er toch ‘iets’ te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Dan moet u direct uw ogen uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts.
  • Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH) als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk.