Plastic scheiden: wat hoort erbij?

Vorige maand kregen ook de inwoners van Oud Den Helder, Indische buurt, Vogelbuurt, Tuindorp en de Geleerdenbuurt een afvalbak met oranje deksel. Plastic, blik en drinkpakken hoeven zij nu niet meer in plastic zakken te verzamelen. Alle reden om het plastic nóg beter te scheiden.

Bijna alle huishoudens in Den Helder/Julianadorp hebben nu een afvalbak met oranje deksel aan huis. Alleen de inwoners van het centrum moeten nog even wachten. Voor hen wordt gekeken naar maatwerk.

App: wat hoort bij plastic
Inwoners gaan ook écht beter scheiden als ze de oranje afvalbak hebben. Dat bleek uit de resultaten van wijken die de bak al wat langer hebben. Wat er nu precies bij plastic hoort, blijkt lastig voor veel inwoners. HVC heeft daarvoor een app gemaakt. Deze is te vinden in de HVC-app. Scan of fotografeer het product en in een oogopslag is te zien waar het weggegooid moet worden. Ook is het mogelijk om het invulveld te gebruiken om een product te zoeken. De app is te downloaden in ITunes en Google Play (zoek HVC).

Doe de check
Geen app? Stel uzelf dan de volgende vragen.
1.    Is het een plastic verpakking?
2.    Komt het uit de keuken of badkamer?
3.    Is het leeg?
Alle drie ja? Dan hoort het in de plastic bak of plastic verzamelcontainer.

Bak blijft staan!
Soms belandt er afval in de plastic bak dat er niet in thuishoort. HVC krijgt de meeste vragen over harde kunststoffen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Dát is een typische instinker. Ook harde kunststoffen, grote zeilen en piepschuim zijn instinkers. Het kan zomaar zijn dat HVC uw bak laat staan. Dat kan gebeuren als afvalbakken gevuld zijn met foute materialen zoals grote stukken (landbouw)plastic, zeil of piepschuim. Het zijn producten van plastic, maar ze kunnen alleen goed worden verwerkt als u ze zelf bij het afvalbrengstation inlevert.