Opening TekPark: werkplaats van de toekomst

Den Helder heeft sinds vorige week een plek waar mensen kunnen werken, leren en zich vermaken met techniek. TekPark, gevestigd in Gebouw 39 op Willemsoord, werd geopend door wethouders Pieter Kos (Den Helder) en Theo Meskers (Hollands Kroon). Dit deden ze door twee battlebots (machines die met elkaar de strijd aan gaan) op afstand te besturen en zo het nieuwe logo aan de buitenkant van het gebouw te laten zien.

Opening tekpark

In deze ‘werkplaats van de toekomst’ kunnen engineers, studenten en mensen met een afstand tot de banenmarkt elkaar tegenkomen. In de loodsen werken we met techniek, maar ook zijn er kantoorruimtes, leslokalen en een trainingsruimte. Bezoekers kunnen aan de slag met mediatechniek, (technisch) Lego, e-sports, drones, battlebots én ze kunnen er fysiek sporten.

Aantrekkelijk

Het doel van TekPark is om het werken in de techniek voor jongeren en volwassenen aantrekkelijk(er) te maken. Op dit moment is er te weinig technisch personeel. Dat probleem wordt groter als er niet meer mensen in de techniek willen werken. Daarom zijn er stageplekken, stageopdrachten voor scholen en trainingen voor personen die zich graag willen omscholen of die moeilijk een baan kunnen vinden. Ook zijn er werkruimtes voor zowel commerciële als maatschappelijke projecten die werken, leren en vernieuwing in techniek aanmoedigen.

Lego

In TekPark is ook een loods van zo’n 400 vierkante meter vol met lego: de TekPark Bricks. Alle middelbare scholen uit Noord-Holland Noord en een groot deel van de basisscholen hebben zich hieraan verbonden. Leerlingen en bezoekers maken via Lego-opdrachten kennis met meer dan veertig technische bedrijven uit onze regio.

Samenwerking

Wethouder Pieter Kos: “Bij de verandering van krimp naar groei is het noodzakelijk dat we voldoende geschikt personeel vinden en houden. TekPark is dé plek waar het techniekonderwijs centraal wordt gegeven en waar bedrijven elkaar kunnen vinden. Dankzij de samenwerking met andere organisaties hebben we dit kunnen bereiken.”

Wethouder Theo Meskers zegt “We hebben niet genoeg mensen die in de techniek werken en dat tekort loopt in de komende jaren op. Denk alleen al aan de banen bij de Koninklijke Marine en de technici die we nodig hebben voor de energie-overgang. Door jongeren en volwassenen op deze manier kennis te laten maken met de techniek hopen we dat zij in de toekomst kiezen voor een baan in dit gebied.”

TekPark is ontstaan vanuit het programma Tech@Connect van het regionaal samenwerkingsverband De Kop Werkt!, het Helders Perspectief en de Regiodeal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland.