Open dag algemene begraafplaats op 25 mei

Op de algemene begraafplaats organiseren we zaterdag 25 mei 2024 een open dag. Tussen 10.30 en 15.00 uur bent u van harte welkom. Op het programma staan rondleidingen, demonstraties en exposities. Daarnaast kunt u informatie krijgen over uitvaartverzorging en kunt u de Verhalenroute volgen. Wethouder Petra Bais opent de dag om 10.30 uur.

20.Afb.open dag begraafplaats aula huisduinenDrie verschillende rondleidingen

Tijdens de open dag kunt u drie verschillende rondleidingen volgen. Een van de rondleiders is Sander van Rouwendaal van SVR Restauratie. Hij vertelt over ambachtelijke technieken en materialen die worden gebruikt bij het restaureren van de prachtige oude grafmonumenten.
Een tweede, verrassende rondleiding gaat over de biodiversiteit op de begraafplaats. Coen Hulleman en Peter Smit, twee enthousiaste medewerkers van ons team Wijkbeheer, wijzen u op de vele verschillende planten en dieren die er voorkomen. Van de kleurrijke bloemenweide tot de paddenpoel en de mooie puinmuur.

Ook Jan Kikkert, een deskundige van de Helderse Historische Vereniging, geeft op de open dag een rondleiding over de begraafplaats. Hij vertelt veel boeiende verhalen en achtergronden van mensen die er begraven liggen en over bijzondere grafmonumenten. Oude verhalen komen zo tot leven. 

Verhalenroute

Wie liever zelf op pad gaat kan de Verhalenroute volgen. Bij een aantal graven staan QR-codes. Als u die scant met uw mobiel komt u op een internetpagina met het verhaal erachter. U kunt een filmpje kijken, een podcast luisteren of het verhaal lezen. Alle verhalen van de route vindt u op www.verhalenbegraafplaatsdenhelder.nl. Over de levens van roemruchte helden vertellen de bevlogen Jack Ambriola en Maarten Noot. Cultuurhistoricus Anita van Breugel geeft uitleg over de soms eeuwenoude graftekens en over het Springerplantsoen.

Demonstratie graaftechniek

Het bedrijf Voogt Graaftechniek is gespecialiseerd in het maken en ruimen van graven en het onderhoud van begraafplaatsen. Medewerker Joop Sjouke laat verschillende onderdelen zien van het werk, dat altijd met veel zorg en aandacht wordt uitgevoerd.

Twee exposities

De twee Helderse bedrijven Duijvelshoff Natuursteen en Zeestadstaal zijn beide op de open dag te vinden met een expositie. Duijvelshoff is gespecialiseerd in het ontwerpen, maken, plaatsen en restaureren van monumenten van natuursteen. Het toont verschillende producten, zoals grafmonumenten en gedenkstenen. Zeestadstaal ontwierp eerder al de twee gedenkbomen van cortenstaal op de begraafplaats. Ook de gedenkboog met zilverkleurige sterretjes is door het bedrijf gemaakt. Op deze dag laat Zeestadstaal  meer van hun bijzondere werken zien.

Informatie over uitvaartzorg

Oleahof Uitvaartzorg en Pieter Dekker Uitvaartverzorging geven informatie over hun werkzaamheden. Medewerkers van Oleahof staan in de prachtige aula klaar om vragen te beantwoorden en te adviseren over alle aspecten van het regelen van een uitvaart, van het maken van keuzes rondom de ceremonie tot het regelen van praktische zaken. 

Pieter Dekker Uitvaartverzorging informeert u op de open dag ook over de verschillende mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart en het bieden van een waardig laatste afscheid. Ze laten daarnaast speciaal rouwvervoer zien.

De Algemene Begraafplaats ligt aan Kerkhoflaan 4 in Den Helder.

Programma open dag Algemene Begraafplaats 25 mei

Tijd Onderdeel
10.30 - 11.00 uur Openingswoord
Door  wethouder Petra Bais en voordracht gedicht door Regina Kikkert
11.00 - 12.00 uur Rondleiding Biodiversiteit
Coen Hulleman en Peter Smit vertellen over de flora en fauna op de begraafplaats.
11.00 - 12.00 uur Rondleiding SVR Restauratie natuursteen en kunstwerken
Sander van Rouwendaal neemt u mee langs diverse gerestaureerde graven.
12.15 - 13.45 uur Demonstratie grafdelving door Voogt Graaftechniek
Medewerker Joop Sjouke van Voogt Graaftechniek laat zien welke zorg en aandacht er nodig is bij de werkzaamheden.
12.15 - 13.45 uur  Rondleiding door Jan Kikkert van de Helderse Historische Vereniging
Een boeiende excursie langs bijzondere grafmonumenten en graven.
14.00 - 15.00 uur Demonstratie grafdelving door Voogt Graaftechniek
Medewerker Joop Sjouke van Voogt Graaftechniek laat zien welke zorg en aandacht er nodig is bij de werkzaamheden.
14.00 - 15.00 uur Rondleiding SVR Restauratie natuursteen en kunstwerken
Sander van Rouwendaal neemt u mee langs diverse gerestaureerde graven.
Doorlopend tussen
10.30-15.00 uur
  • Expositie Zeestadstaal
  • Expositie Duijvelshoff Natuursteen
  • Oleahof Uitvaartzorg
  • Uitvaartverzorging Pieter Dekker
  • Verhalenroute