Onthulling Gedenkboom tijdens Weekend van de begraafplaats

Op vrijdag 28 mei 2021 start op verschillende plaatsen in ons land het Weekend van de Begraafplaats. Ook op onze Algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Huisduinen besteden we hier aandacht aan.

‘Begraafplaatsen vol liefde’ is dit jaar het thema. In Den Helder geven we hier een bijzonder mooie vorm aan. Onze medewerkers op de begraafplaats kwamen met het initiatief van een gedenkboom. Een mooie herinneringsboom (van cortenstaal) waaraan nabestaanden een zilverkleurig blad kunnen laten bevestigen. Op zo’n gedenkblad staat dan gegraveerd de naam, geboorte- en sterfdatum van de overledene.

Gedenkboom

De onthulling van deze gedenkboom is tijdens dit Weekend van de Begraafplaats. Dat doen we met een klein aantal betrokkenen. Vanwege de coronamaatregelen mogen hier niet heel veel mensen bij zijn. Bent u er toevallig? Blijf dan gerust even (op afstand) kijken.

Zelf wandelen

Ook groepsrondleidingen of een tentoonstelling is nu niet mogelijk. U kunt natuurlijk wel zelf een wandeling maken over de begraafplaats. Om te herdenken en gedenken. Niet alleen de personen die daar begraven liggen, maar iedereen die wordt gemist. Onze begraafplaats is een van de oudste in Nederland en is echt de moeite waard om te bezichtigen.

Gratis plantjes voor op graven

Wat wel kan in deze tijd is dat wij u helpen bij grafonderhoud. Dat doen we zaterdag 29 mei. Onze medewerkers van team Wijkbeheer ondersteunen u graag tussen 10.00 en 12.30 uur en van 14.00 tot 15.30 uur. Ook stellen we gratis plantjes beschikbaar, zo lang de voorraad strekt.

Verlies van een dierbare kan draaglijker worden met iets tastbaars om te gedenken. Vanuit die gedachte opperden onze medewerkers de Gedenkboom. Nabestaanden kunnen binnenkort een zilverkleurig blad kopen en laten bevestigen. Op dit boomblad staat dan de naam, geboorte- en sterfdatum van de overledene.

Zeestad Staal ontwierp de Gedenkboom. De boom staat vlak bij het strooiveld en is gemaakt van cortenstaal. De tekst (gravure) in de zilverkleurige blaadjes kleuren na verloop van tijd in dezelfde kleur als de boom (roestbruin).

Aan de boom is plek voor 450 blaadjes. De blaadjes blijven voor 15 jaar in de boom hangen. Een gedenkblaadje kost € 25,00. Aanvragen kan via www.denhelder.nl/gedenkboom. Na bestelling en betaling is een blaadje binnen veertien dagen beschikbaar. Het bevestigen aan de Gedenkboom gebeurt in overleg met de aanvrager.