Nieuwe labelactie fietswrakken en weesfietsen

Vorig jaar oktober is gemeente Den Helder gestart met een actie om het straatbeeld langzaam maar zeker vrij te maken van zogenaamde fietswrakken en weesfietsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om fietsen die stuk zijn, fietsenrekken bezet houden en om fietsen die hinderlijk of zelfs gevaarlijk gestald zijn. De actie is bedoeld om verrommeling van het straatbeeld tegen te gaan. Ook is het een goede manier om gestolen fietsen terug te vinden.

Label om fietswrak

Wethouder Remco Duijnker gaf afgelopen week het startsein voor een nieuwe labelactie voor fietswrakken en weesfietsen. Startpunt was de Beatrixstraat. ‘Sinds 1 oktober vorig jaar hebben we al ongeveer 140 fietswrakken en weesfietsen verwijderd. Maar we zien nog steeds dat er te veel fietsen verkeerd gestald zijn en fietsen die achtergelaten zijn op de stoep of in een stalling. En deze fietsen nemen onnodig ruimte in beslag. Het ziet er gewoon niet aantrekkelijk uit, al die weesfietsen en fietswrakken in de stad. Vandaar dat we op deze manier er weer aandacht aan besteden’, aldus wethouder Duijnker

Ook Jan Mooij, binnenstadsmanager van de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (HOB) deed mee met de labelactie: ‘Fantastisch dat we de fietsenwrakken opruimen. Hoe opgeruimder, hoe aantrekkelijker dit is voor het winkelgebied!’

Met de labelactie bieden we de eigenaar de mogelijkheid om de fiets op tijd weg te halen. Als de fiets een wrak is, halen we deze drie dagen later weg. Een wrak is een fiets die in slechte staat verkeert en niet goed is onderhouden. We spreken over een weesfiets als deze al langere tijd niet meer is gebruikt. Nadat het label erop is geplakt, wordt de fiets na veertien dagen verwijderd. Een weggehaalde fiets bewaren we nog drie maanden. Meer informatie over de werkwijze staat op www.denhelder.nl/fiets.

Tweede leven voor weggehaalde fiets

Fietsen die na drie maanden nog niet zijn opgehaald, worden geschonken aan een stichting die zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij knappen de fietsen weer op zodat ze een tweede leven krijgen.