Nieuwe bovengrondse textielcontainers voor betere kwaliteit

In de wijken De Schooten en Boatex zijn vorige maand zes nieuwe bovengrondse textielcontainers geplaatst. Deze vervangen de oude ondergrondse.

Zo is het voor HVC makkelijker om de inhoud te controleren op vervuiling. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het textiel dat beschikbaar komt voor hergebruik. In 2020 werd in totaal 59.000 kilo textiel ingezameld. Flink wat meer dan het jaar daarvoor (113%). Doordat we allemaal meer gingen opruimen in coronatijd, brachten we ook meer textiel weg.

Waar staan textielcontainers?

In de HVC-app kunt u zien waar de dichtstbijzijnde textielcontainer staat. Vul uw postcode en huisnummer in en klik daarna op het onderdeel ‘locaties’. U ziet dan een kaart met daarop alle dichtstbijzijnde textielcontainers. Ook de locaties van andere containers, zoals voor glas, zijn te vinden in de app.

Textiel hergebruikt

Al het textiel dat schoon en droog is, mag in de textielbak. Ook als het kapot en versleten is. Meer dan de helft van het ingezamelde textiel is nog bruikbaar. Dit gaat naar kringloopwinkels of naar het buitenland. Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt gerecycled als isolatiemateriaal, autobekleding, poetsdoeken of er worden garens van gemaakt

Aanleveren in zak

Alle soorten textiel mogen bij elkaar in een plastic zak. Knoop de zak goed dicht dan blijft het textiel beschermd tegen water en eventuele viezigheid die mensen soms in de container erbij gooien. Textiel dat vervuild raakt, moet worden afgekeurd en verbrand. Dat is zonde, want dan kan het dus niet meer worden gerecycled. Kleding kunt u ook inleveren bij Kringloopwinkel Rataplan aan de Schootenweg. Of bewaar het thuis tot Rataplan weer een huis-aan-huis inzamelactie houdt.

Wilt u weten hoe de textielsortering gaat en waarom het scheiden van textiel zo belangrijk is? Kijk dan op hvcgroep.nl/textiel.