Mag dat: een caravan, camper of aanhanger voor je deur parkeren?

De vakantieperiode komt er weer aan. Ook in coronatijd gaan mensen op vakantie, waarvan veel in eigen land. Bij de gemeente komen weer de nodige meldingen binnen over caravans en campers die voor langere tijd geparkeerd staan op de openbare weg. Dit is verboden en geldt voor de hele gemeente.Hoe zit het met caravans en campers?

Goed om u te informeren hoe het zit met het parkeren van caravans, campers of aanhangers in de openbare ruimte. Een recreatievoertuig (zoals een caravan, camper of aanhanger) mag niet langer dan drie dagen op de openbare weg staan. Als het voertuig verplaatst wordt naar een plek iets verderop, valt dit nog binnen dezelfde periode van drie dagen. Ook mag de caravan, camper of aanhanger niet hinderlijk of gevaarlijk voor het overige verkeer geparkeerd staan.

Waarom deze regel?

  • Parkeren van grote voertuigen neemt te veel parkeerruimte in.
  • De geparkeerde voertuigen zorgen voor slecht zicht.
  • Parkeren levert overlast op voor de bewoners en weggebruikers.

Handhaving

Als een overtreding gezien wordt, spreken de handhavers, die overal in de gemeente controleren, de overtreders aan. Zij spreken dan een termijn af wanneer het voertuig verwijderd moet zijn. Als dit niet gedaan wordt, volgt een boete van € 100,- en € 9,- administratiekosten.