Maak het oplichters niet te makkelijk!

Om lekker te kunnen wonen en leven is veiligheid een basisvoorwaarde. Als gemeente hebben wij het onderwerp veiligheid dan ook hoog in het vaandel staan. Daarom steunen wij van harte de actie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die de maand april heeft uitgeroepen tot ‘Senioren en Veiligheidsmaand’.

De komende weken brengen wij een vorm van criminaliteit waarvan ouderen regelmatig slachtoffer worden onder uw aandacht. We vertellen u iets meer over online veiligheid, woninginbraak, heling en het ‘boefproef ’maken van uw smartphone. Met daarbij vooral tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. En we laten u weten wat u moet doen als het u toch overkomt. Deze week: oplichters maken ook gebruik van het internet.

Laat ze niet binnen komen!

Internet en het gebruik van sociale media hebben ons veel mooie dingen gebracht. Maar helaas is er ook een keerzijde: steeds vaker proberen cybercriminelen (computercriminelen) binnen te komen in een telefoon of computer om gegevens te stelen of schade aan te richten. U kunt zich hiertegen beveiligen en ervoor zorgen dat het voor criminelen een stuk lastiger is om binnen te dringen.

Tip 1

Maak nooit zomaar geld over. Wordt u gevraagd om geld? Denk eerst goed na of dat wel klopt. Twijfelt u? Als u gebeld wordt, hang dan op. Als u een e-mail of berichtje krijgt, verwijder het. Klik niet op de link. Krijgt u opeens een berichtje via WhatsApp met de vraag om geld, bijvoorbeeld van uw kind of een vriend? Zorg dat u zeker weet dat het berichtje echt van hem of haar komt. Bijvoorbeeld door te bellen. Niet gebeld = geen geld!

Tip 2

Geef nooit uw inloggegevens af. Oplichters doen net of ze een bank, computerbedrijf, of gemeente zijn en vragen om uw inloggegevens, zoals uw wachtwoord of  pincode. Geef niemand uw gegevens. Niet aan de telefoon, niet aan de deur, niet per e-mail, sms of WhatsApp. Banken bellen u niet om te vragen naar rekeningnummers en inlogcodes, of om ergens in te loggen. Computerbedrijven bellen u niet om u te ‘helpen’ met  een probleem op uw computer, door mee te kijken op uw scherm. Alleen oplichters doen dat.

Tip 3

Zorg dat uw basisbeveiliging op orde is. Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden. Een zin met vier woorden van vier letters is al erg sterk. Voer de updates uit. Stel automatische updates op uw computer, telefoon of tablet in en installeer een virusscanner. Maak regelmatig back-ups. Eerst checken, dan klikken! Klik nooit zomaar op een link.

Bent u toch slachtoffer geworden? Schaam u niet dat u erin bent getrapt. Maak het bespreekbaar en doe aangifte bij de politie. Meer weten? Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en volg onze sociale mediakanalen.

Volgende week leest u meer over woninginbraken.