Liesbeth, Hendrik en Joshua over de woonlening

Vorige week spraken we met Hendrik, Liesbeth en Joshua over het verduurzamen van hun woning. Zij maakten gebruik van de Woonlening als financiële steun in de rug. Was het moeilijk om de woonlening aan te vragen?

“Een woonlening aanvragen is niet moeilijk, vertelt Joshua. “Ik vond het meer uitpuzzelen wat nu goed was voor onze woning. Moeten we dubbel glas nemen of is isolatie van de spouwmuur beter? Dat vond ik wel een zoektocht. Maar toen wij dat eenmaal wisten, was het aanvragen van de lening vrij eenvoudig.” Joshua had wel het geluk dat zijn schoonvader erg fanatiek zoekt naar subsidiemogelijkheden. “Zelf had ik geen idee dat er zoiets als subsidie was. Maar mijn schoonvader neemt echt de tijd ervoor. Veel meer dan ik zou doen. Hij zoekt uit wat er landelijk en lokaal aan subsidies is, dat is voor ons heel handig.”

Liesbeth heeft geen schoonvader maar een handige vriend. “Hij tipte mij niet alleen over de subsidie, maar weet ook welke installateur ik moet kiezen. Dat is fijn, want daarvan heb ik zelf geen verstand.”

Eerst subsidie, dan investeren

Hendrik maakte gebruik van zowel de landelijke als de lokale subsidiemaatregelen. Hendrik: “Een lening als de Woonlening is heel aantrekkelijk omdat de rente ervan zo laag is, bij ons slechts 2%. Je betaalt het maandelijks zo terug, terwijl je energierekening omlaag gaat.” Hij gebruikte sommige leningen zelfs voor het aflossen van een deel van zijn hypotheek en maakte zo gebruik van het rentevoordeel. Uiteraard deed hij ook de investering in de duurzame maatregel. Hij raadt aan om eerst de subsidie veilig te stellen, voordat je de investering in de verduurzaming doet.

Beter geregeld

Liesbeth kocht zonnepanelen en vond het proces van BTW terugvragen wel ingewikkeld: “Destijds moest je een bedrijf oprichten, zodat je zakelijk de BTW kon terugvragen.” Ook Joshua vindt dat de Belastingdienst het terugvragen wel wat makkelijker kan maken. Ze vinden het beiden goed om te horen dat installateurs dat tegenwoordig eenvoudig voor je kunnen doen. Verder was Joshua heel tevreden: “De aanvraagprocedure van de lening ging makkelijk en als het eenmaal loopt, dan loopt het. Het hele proces kan je online eenvoudig volgen." Zijn ervaring deelt Joshua nu ook met zijn zus en zwager. Joshua: “Zij zijn helemaal verbaasd: ‘Hè, geeft de gemeente daar geld voor?!’ Ja, dus!”

Meer informatie

Meer informatie over de Woonlening vindt u op www.denhelder.nl/woonlening.