Last van hitte in huis? Weer de warmte
Eén op de drie huishoudens in Nederland krijgt de woning niet koel op warme dagen, aldus het CBS. Heeft u daar ook last van in uw koopwoning? Onze vrijwillige warmtecoaches geven tips over hoe u in deze warme maanden het hoofd koel kunt houden. Warmtecoaches geven gratis en deskundig advies over hoe u uw koopwoning kunt verduurzamen.
Twee soorten koeling
Een warmtecoach vertelt: U kunt gebruik maken van twee soorten koeling: passief en actief. Voor passieve koeling gebruikt u geen energie, voor actieve koeling wel.
De warmtecoach neemt u mee in tips om uw woning passief en anders actief te koelen.
Tip 1: Isoleren
De eerste stap is de woning isoleren. Isoleren is niet alleen belangrijk om in de winter de warmte in huis te houden maar is ook belangrijk om in de zomer juist de koelte in huis te houden. De woning warmt dan minder snel op in de zomer. Isoleren zorgt dus het hele jaar door voor een prettige temperatuur in huis! U kunt denken aan het isoleren van muren, het dak maar ook ramen en deuren.
Tip 2: Laat de zon niet binnen en weer de warmte
Daarnaast is het belangrijk dat zonlicht niet direct op de woning of ramen schijnt. Dat kan door veel schaduw te creëren. Een boom kan schaduw bieden maar ook zonwering voor de ramen is een goede oplossing. Heeft u geen zonwering? Doe dan de gordijnen dicht zolang de zon op de ramen staat. Verder koelen lichte kleuren en veel groen de omgeving doordat zij zonlicht weerkaatsen, waterdamp afgeven of schaduw bieden. Zwarte stenen rondom huis warmen snel op en houden de warmte lang vast. Hierdoor koelt je omgeving maar langzaam af in de avond. Haal daarom stenen uit uw tuin en vervang dit door planten en bomen! Doe bijvoorbeeld mee met het NK-tegelwippen! Ook een groen dak kan helpen uw woning koel te houden.
Tip 3: Natuurlijke ventilatie
Als de warmte dan eenmaal in de woning is, hoe koel je dan? Warme lucht stijgt op. Daarom is het boven of op zolder altijd warmer dan beneden. Zet vroeg in de ochtend en laat in de avond alle deuren en ramen, boven en beneden, tegen elkaar open. Zorg er dus voor dat de lucht ook van beneden naar boven kan stromen! De lucht is rond deze tijd koeler waardoor de woning zonder energieverbruik wordt gekoeld! Sluit na het tochten alle ramen en deuren zodat de koelte binnen blijft.
Actief koelen
Is het nog steeds te warm in huis? Dan kunt u kijken naar manieren van actieve koeling. Zo kunt u denken aan ventilatoren, airco’s of koeling via een warmtepomp.
Kom in actie
Wilt u ook meer handvaten in hoe u uw koopwoning koel kunt houden en verder kunt verduurzamen? Meldt u dan aan voor een bezoek van een warmtecoach! Ga hiervoor naar www.denhelder.nl/warmtecoach.
Wist u dat u met de woonlening van de gemeente Den Helder ook geld kunt lenen voor het bijvoorbeeld het plaatsen van zonwering of het aanleggen van een groen dak? Soms kunt u zelfs lenen tegen 0% rente! Kijk voor meer informatie op www.denhelder.nl/woonlening.