Laat inbrekers niet binnensluipen

Er wordt gelukkig steeds minder ingebroken. Dat komt onder meer door de coronamaatregelen: we zijn veel meer thuis. Toch vinden er jaarlijks nog steeds teveel inbraken plaats. En iedere inbraak is er een teveel want het kan heel wat persoonlijk leed tot gevolg hebben. Juist op de plek waar je je veilig voelt of wilt voelen, sluipen inbrekers binnen. Gelukkig kunt u zelf het een en ander doen om het ze het in ieder geval een stuk lastiger te maken.
U heeft misschien op tv Harm Alarm wel eens voorbij zien komen, het oranje alarmlichtje dat praktische tips geeft om inbraken te voorkomen. Die herhalen we graag nog eens voor u, met nog een paar extra adviezen:

 • Gaat u op pad? Laat een lichtje aan, doe ramen dicht en draai deuren op slot, ook als u maar even  weggaat.
 • Plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’.
 • Gebruik buitenverlichting. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
 • Zet waardevolle spullen uit het zicht.
 • Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten.
 • Verstop uw sleutels niet buiten: onder de mat of in de bloempot is geen geheime plek.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos.
 • Zorg dat deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Dit maakt sociale controle niet mogelijk.
 • Merk of graveer eigendommen en registreer ze. Lees meer over heling.
 • Zorg voor hang- en sluitwerk met een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).
 • Doe ook uw tuinhekje en de schuur op slot.
 • Word lid van een (digitale) buurtpreventiegroep.

Bel bij een verdachte situatie vooral 112. Want 112, daar vang je boeven mee! Bent u toch slachtoffer geworden? Maak het bespreekbaar en doe aangifte bij de politie.

Meer weten? Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl en volg onze sociale mediakanalen.

Inforgraphic meld verdacht gedrag

Neem vandaag nog maatregelen

Een rondje langs uw woning maken om uw sloten, ramen en deuren te controleren kost weinig tijd maar kan een hoop ellende voorkomen. Kijk daarbij ook eens naar de staat van uw poort en schutting en de verlichting rondom uw woning. Vervang daarbij die lamp die al een tijdje stuk is en doe de poort/schuur direct op slot als u hem heeft gebruikt. Bent u bezig met uw administratie, maak dan weer eens een back-up van uw belangrijkste foto’s en bestanden en neem foto’s van kostbaarheden en sieraden. Kijk verder ook eens of uw gegevens van de buurtpreventie-app nog kloppen en/of download de Burgernet app. Zo helpt u uw buurt beter te beveiligen door samen uit te kijken naar verdachte situaties.

Wees Waaks!

U kent uw wijk het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto's ze rijden. Bel altijd 112 als u in uw omgeving iets verdachts ziet. Denk aan onbekende personen die bijzonder veel aandacht hebben voor een woning of op de uitkijk lijken te staan. Noteer het kenteken van de verdachte auto en/of geef het signalement van de verdachte persoon door of maak een foto van de verdachte situatie. 80% van de woninginbraken wordt opgelost door oplettendheid van burgers.