Koninklijke onderscheiding aanvragen voor lintjesregen 2025? Wacht niet te lang!

De lintjesregen van 2025, het klinkt ver weg. Maar als u iemand voor een Koninklijke onderscheiding wilt voordragen, dan moet uw aanvraag uiterlijk 1 juli 2024 zijn ingestuurd. Het proces om iemand voor te dragen heeft namelijk verschillende ‘spelregels’ en het kost veel tijd.

Wie kunt u voordragen?

Het moet iemand zijn die zich al (tientallen) jaren inzet voor de maatschappij. Denk aan het onvermoeibare ‘manusje-van-alles’ op uw vereniging. Of die chauffeur die zich bij nacht en ontij inzet voor het gehandicaptenvervoer. Of die mantelzorger die met zoveel liefde anderen steunt. Het zijn maar een paar voorbeelden van personen die zich met hart en ziel voor hun medemens inzetten. Vaak zonder aan zichzelf te denken; zij vinden het de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het niet. Zij zijn het cement van onze samenleving. Iedereen die zich hiervoor verdienstelijk heeft gemaakt, kan in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding, wat ook wel een lintje wordt genoemd.

Wat zijn de eisen voor toekenning?

Iemand krijgt niet zomaar een lintje. De kandidaat moet voldoen aan:

  • minimaal vijftien jaar maatschappelijk actief als vrijwilliger of zeer bijzondere verdiensten in werkverband die veel voor de samenleving hebben betekend (bijvoorbeeld uniek wetenschappelijk onderzoek of een vernieuwende manier van ondernemen);
  • aan het vrijwilligerswerk moet jarenlang minimaal acht uur per week zijn/worden besteed;
  • de bijzondere verdiensten moeten in elk geval voor een deel van de laatste vijf jaren zijn; • bij de aanvraag moeten minimaal drie ‘ondersteuningsbrieven’ zijn meegestuurd;
  • en weet u zeker dat degene voor wie u een lintje aan wilt vragen dit waardeert?

Hoe vraagt u een Koninklijke onderscheiding aan?

Wilt u een lintje voor iemand aanvragen, dan kunt u een verzoek naar ons insturen via www.lintjes.nl. Hiervoor is een speciaal formulier beschikbaar. Als u dat wenst, is het mogelijk om vooraf contact op te nemen met ons Bureau Kabinet. Zij kunnen inschatten of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook leggen zij graag uit hoe u te werk moet gaan.

Contact

Als u een e-mail stuurt naar kabinet@denhelder.nl, dan neemt een van onze medewerkers contact met u op. Als u het op prijs stelt, kunt u ook een afspraak maken om uw aanvraag vooraf door te spreken. Dit kan telefonisch of bij ons op het stadhuis op Willemsoord, Den Helder.

Bijzondere gelegenheid

U kunt ook voor een ander ‘uitreikmoment’ kiezen; het moment waarop de Koninklijke onderscheiding wordt gegeven. Dit kan het hele jaar. De uitreiking moet dan wel gekoppeld zijn aan een bijzondere gebeurtenis, die direct te maken heeft met de Koninklijke onderscheiding. Een aanvraag voor zo’n bijzondere gelegenheid moeten wij minimaal zes maanden voor het uitreikmoment hebben ontvangen.