Hulp met computer en internet

Computers, internet en mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en in het dagelijks leven. Maar niet iedereen kan daar goed mee uit de voeten. Hoe zet je bijvoorbeeld een computer of tablet aan? Hoe kun je typen, een e-mail versturen of iets kopen op internet?

Kunt u moeilijk met deze zaken overweg? En kunt u wel wat ondersteuning gebruiken? Er zijn diverse organisaties die kunnen helpen. U krijgt bijvoorbeeld uitleg over het gebruik van de computer, internet en DigiD. Of maak kennis met verschillende leuke en handige websites, leer hoe ze werken en wat u er zoal mee kunt.

We zetten de organisaties en hun aanbod voor u op een rij.

Aanbod bibliotheek

Bij de bibliotheek kunt u terecht voor allerlei cursussen die u leren over digitale (computer)zaken. Ook zijn er speciale spreekuren waarin u kunt binnenlopen en vragen kunt stellen over allerlei digitale onderwerpen. Hieronder het aanbod:

Cursus Klik & Tik – De basis

Heeft u weinig of geen ervaring met het gebruik van computers? Dan is deze cursus precies wat u nodig heeft. Deze cursus is speciaal voor mensen die geen of heel weinig ervaring hebben met de computer en internet. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de computer aan- en uitzetten, typen, de basis van het e-mailen en internet. De cursus wordt gegeven op computers van de bibliotheek. Deelname is gratis.

Cursus Klik & Tik - Het internet op!

Deze cursus is het vervolg op Klik & Tik De basis.

Internet biedt heel veel mogelijkheden. U kunt informatie vinden over veel onderwerpen en het maakt het leven makkelijker, eenvoudiger en sneller. Omdat u online uw reis kunt plannen, iets kan kopen of verkopen, internetbankieren en bijvoorbeeld, post lezen van MijnOverheid.
In Klik & Tik. Het internet op! maakt u kennis met verschillende leuke en handige websites en u leert stap voor stap hoe ze werken en wat u er zoal mee kunt. De cursus wordt gegeven op computers van de bibliotheek.

Deelname is gratis.

Cursus DigiD leren gebruiken

Bij de overheid moeten we steeds meer dingen digitaal regelen. Bijvoorbeeld de belastingaangifte doen, een afspraak maken bij de gemeente of huurtoeslag aanvragen. Heeft u moeite met het invullen van digitale formulieren? Of weet u niet goed wat te doen met een DigiD? Schrijf u dan in voor deze cursus. De lessen zijn bedoeld voor mensen die al een beetje bekend zijn met het gebruik van internet. In deze cursus leert u in een kleine groep stap voor stap hoe u handig en veilig informatie kunt vinden. Tijdens de eerste les wordt een DigiD aangevraagd (als u die nog niet heeft).
U betaalt € 15,00 voor het werkboek.

Overheidszaken regelen?

Het spreekuur van Informatiepunt Digitale Overheid.

Er zijn tegenwoordig steeds meer zaken van de overheid die u zelf via internet moet regelen. Het aanvragen van een AOW-uitkering, het regelen van zorg of het verlengen van uw rijbewijs. Veel mensen vinden dit lastig. In Bibliotheek School 7 is een Informatiepunt Digitale Overheid. Tijdens een wekelijks spreekuur helpen deskundige vrijwilligers van MEE & De Wering u op weg met uw vragen over de Digitale overheid. Het is gratis.

Dinsdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur, School 7, Keizersgracht 94.

Meer informatie

De medewerkers van Bibliotheek School 7 geven u graag meer informatie over de cursussen en spreekuren. U kunt bellen of langskomen voor meer informatie.

  • Bibliotheek School 7, Keizersgracht 94, 0223-623434
  • Bibliotheek Nieuw Den Helder, Marsdiepstraat 272, 0223-613939
  • Bibliotheek Julianadorp, Keysers Plaet 1023, 0223-642354

Of kijk op: www.kopgroepbibliotheken.nl

SeniorWeb

Heeft u een computer thuis en wilt u digitaal ondersteuning krijgen? Dan kan een lidmaatschap bij SeniorWeb voor u interessant zijn. SeniorWeb maakt senioren wegwijs in de digitale wereld. Zij leggen alles stap voor stap uit in begrijpelijke taal en houden u op de hoogte van nieuwe digitale ontwikkelingen. Kijk op www.seniorweb.nl voor meer informatie of neem contact op via  telefoonnummer 030 - 276 99 65.

MEE & de Wering

Informatiewinkel (’t Wijkhuis) Den Helder

Bij de informatiewinkel van MEE & de Wering kunt u terecht met al uw vragen. Denk aan hulp bij belastingzaken, gesprekken met instanties (bijvoorbeeld UWV) en verwijzing naar professionele hulp. Maar ook voor het meelezen van brieven die u niet begrijpt. Of bijvoorbeeld voor ondersteuning bij het maken van een bezwaarschift. Wilt u langskomen? Maak dan eerst een afspraak via 088 0075 200.

Informatiewinkel Texelstroomlaan 5, 1784 EA Den Helder

Digidoen: leen een tablet en houd contact met vrienden en familie

MEE & de Wering is in onze gemeente begonnen aan het project Digidoen. Bij dit project lenen zij tablets uit en maken zij u wegwijs in het online contact houden met vrienden en familie. En ook met professionals van hulp en ondersteuning. Digidoen is bedoeld voor mensen die zelf geen tablet hebben of niet goed weten hoe hiermee om te gaan. Het tabletproject is doorlopend. Het is kosteloos en de tablets worden middels een bruikleenovereenkomst uitgeleend.

Bent u of kent u iemand die interesse heeft? Neem dan contact op met Nicole Stam of Monique Hakkenberg van het Ouderenwerk via: 088-0075200. Of stuur een e-mail naar info@meewering.nl.

Contact met MEE & de Wering

Voor meer informatie belt u naar 088-0075200, stuur een e-mail naar info@meewering.nl of neem een kijkje op www.meewering.nl

Internationaal vrouwencentrum (IVC)

Computercursus

Donderdagmiddag van 13.00 – 14.30 uur op het IVC.

Het IVC biedt diverse cursussen waaronder ook een computercursus voor beginners. Deze basiscursus heeft als onderwerpen: kennis van de computer en computerprogramma’s, kennis van sociale media en gebruik van internet. De cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten over het werken met de computer. De cursist wordt in kleine stapjes meegenomen van het aanzetten van de computer tot en met het werken in Word, op het internet en op sociale media. De cursus start bij voldoende aanmeldingen. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij de balie van het IVC.
Locatie IVC, IJsselmeerstraat 154.

Contact en informatie

Voor meer informatie belt u naar 0223 634 216, stuur een e-mail naar i.vrouwen@kpnmail.nl of neem een kijkje op www.ivcdenhelder.nl

De DigiHulplijn

Lukt het niet online? Bel gratis 0800 – 1508 voor hulp en advies. Bij de DigiHulplijn helpen getrainde, ervaren vrijwilligers u op weg met al uw vragen over laptop, mobiel en tablet.

U kunt de DigiHulplijn gratis bellen, van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 – en 17.00 uur. In eerste instantie richt de hulp zich voornamelijk op ouderen, maar iedereen is welkom om te bellen met een digi-vraag. Het gratis telefoonnummer kan van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur worden gebeld. De vrijwilligers nemen de tijd en komen met een persoonlijk advies om iemand op weg te helpen.

Meer informatie: www.dedigihulplijn.nl.

Digidhulplijn