Help mee in de strijd om het NK Tegelwippen

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start gegaan. Tot en met 31 oktober 2024 bindt onze gemeente de strijd aan met zo’n 195 andere. Doel van de wedstrijd is om zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Doe ook mee en geef het aantal gewipte tegels door via www.nk-tegelwippen.nl

Dit jaar is het de vijfde keer dat het NK Tegelwippen gehouden wordt. Met veel succes. Sinds de eerste editie zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het woord tegelwippen heeft zelfs een plek veroverd in de Dikke van Dale. En ook onze zuiderburen kennen het fenomeen inmiddels. Vorig jaar werd voor het eerst het Vlaamse kampioenschap georganiseerd.

Afbeelding met tekst: NK Tegelwippen 2024 Den Helder doet meeWaarom tegelwippen?

Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door hevige buien. Ook leveren, planten, struiken en bomen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes. 

Elke tegel telt

Met dit kampioenschap laat de organisatie zien dat elke tegel telt. Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen, zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne. Kies bijvoorbeeld voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt. Als je je bloemenmengsels op arme, schrale grond zaait, dan hoef je maar één keer per jaar te maaien.

Wie sleept de prijzen in de wacht?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Voor meer informatie en de laatste tegel-tussenstand kunt u terecht op www.nk-tegelwippen.nl.

Helpt u ook mee? Inspiratie kunt u opdoen op www.denhelder.nl/geveltuintje en www.nk-tegelwippen.nl/inspiratie-projecten.