Geslaagde vaarmiddag bij Fort Westoever

Vorige week was de eerste editie van de activiteit ‘Ben jij de koning(in) van het kanaal?’ Dit project is een gezamenlijk initiatief van het Jongerenwerk van MEE & de Wering, de politie, onze gemeente en Stadsbrouwerij Helderse Jongens. Doel is om de varende jeugd op een leerzame én ontspannen manier te informeren over veilig en verantwoord varen.

Bootjes op het water

Woonarkbewoners uit de omgeving en de voorzitter van Watersportvereniging Onrust zagen de laatste tijd meer en meer boten en dagjesmensen op het water. Het niet of het niet correct toepassen van de vaarregels leidt regelmatig tot overlast en gevaarlijke situaties. Ook volwassenen maken zich hieraan schuldig. “Handhaven is zeker nodig, maar het begint met het aanleren van goed vaargedrag bij de jongeren. Vandaar dat we gezamenlijk deze activiteit hebben opgezet”, stelt Esther van der Plaat, wijkmanager Stad binnen de Linie. De bedoeling is tenslotte dat we met zijn allen plezier hebben op het water. Wethouder handhaving Remco Duijnker over deze actie: “Het is goed dat er op een positieve manier aandacht wordt besteed aan veilig vaargedrag.”

Varen moet je leren, het vergt vaardigheden en ervaring. Deelnemers moesten diverse vragen beantwoorden en hun kennis van het varen tonen. Van de tien deelnemers eindigde Jurre Guijt op de derde plek, Bram Riemers werd tweede en Brandon Stam werd de ‘Koning van het kanaal’.

De winnaars ontvingen, naast een beker, ook een waardebon. Alle deelnemers kregen een certificaat als bewijs van deelname.

De basis-vaarregels

  • Vaar veilig
  • Draag het koord van de dodemansknop
  • Op de meeste plekken mag je niet sneller dan 6 of 9 kilometer per uur varen, let op de borden en vaar niet te snel
  • Veroorzaak geen hinderlijke golfslag
  • Veroorzaak geen geluidsoverlast
  • Vaar alcoholvrij en gooi geen afval overboord
  • Het allerbelangrijkste: houd rekening met andere mensen en dieren en houd het voor iedereen leuk.