Gemeente Den Helder krijgt subsidie voor het bieden van kansen aan én het verminderen van geldstress van kwetsbare inwoners
De gemeente Den Helder heeft opnieuw succesvol aanspraak gemaakt op een subsidie van de Rijksoverheid. Het krijgt € 400.000,- voor het bieden van kansen aan én het verminderen van geldstress van kwetsbare inwoners in de Visbuurt, Falgabuurt en Tuindorp-Oost. Slechts drie van de twintig inschrijvers krijgen deze subsidie van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waarvan de gemeente Den Helder er dankzij een goed plan een is.
Eerder kreeg de gemeente Den Helder al 1,3 miljoen euro toegekend voor het project ‘Preventie met Gezag’, dat het doel heeft om jeugdcriminaliteit terug te dringen. Een achterliggend idee daarvan is dat door jongeren toekomstkansen te bieden de leefbaarheid en veiligheid worden vergroot.
Armoede en schulden
Het nieuwe plan ‘Door verminderen geldstress naar een kansrijke start’ bouwt daarop voort. Naast het direct helpen van jongeren die in een moeilijke situatie zitten, is het belangrijk om naar hun omgeving te kijken. Regelmatig is er thuis sprake van sociale armoede en schulden die van generatie op generatie worden doorgegeven. Zij beginnen met een achterstand die moeilijk te doorbreken is.
Doelen
Wethouder Peter de Vrij: Samen met onze partners willen wij graag laagdrempelige ondersteuning bieden om geldstress of ontwikkelingsarmoede bij ouders/verzorgers te verminderen. Met als gevolg dat jongeren minder zorgen hebben, het risico om in de criminaliteit af te glijden verkleint en er meer ruimte in het gezin komt voor positiviteit. Door thuis rust terug te brengen, willen we voorkomen dat jongeren een alternatief gezin met mogelijk slechte intenties buiten de eigen voordeur zoeken.
Aanpak
Het plan is in drie fases opgedeeld. Eerst wordt gekeken naar wat kan en wat mag, bijvoorbeeld op het gebied van privacywetgeving. Daarna worden er teams ingericht, personen opgeleid en moet alles in de organisatie een plaats krijgen. Met als doel om uiteindelijk de wijken in te gaan, inwoners te bezoeken en te vragen of er samen kan worden gekeken of eenieder krijgt waar diegene recht op heeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan over uitkering, toeslagen, hulpverlening of een combinatie daarvan.
Ook burgemeester Jan de Boer is blij met de toekenning: Als organisatie werken wij dagelijks aan de leefbaarheid in onze gemeente. Veiligheid is daar onderdeel van. Maar om structureel te verbeteren, is het ook belangrijk om verder te kijken dan toezicht en handhaving. Met deze subsidie kunnen wij ons nog meer op de kern richten en willen wij mensen de hulp bieden die ze nodig hebben.