Ga op pad tijdens Open Monumentendag

Het weekend van 9 en 10 sep­tember 2023 is in het hele land Open Monumentendag. Ook in onze gemeente kunt u op zater­dag en zondag verschillende monumenten gratis bezoeken.

Het landelijk thema van Open Monumentendag is dit jaar: “Levend Erfgoed”. Levend Erfgoed omvat sociale gewoontes, zoals rituelen, tradities en bepaalde kennis die officieel cultureel erfgoed zijn. In onze gemeente komt u dit thema tegen in de vorm van de visserij, oude ambachten, taal, kunst en verhalenvertellers. Op Open Monumentendag openen een aantal monumenteigenaren hun monumenten voor het publiek en delen ze de bijzondere verhalen die horen bij de monumenten. Een mooie kans om ze te bezoeken.

4b578763-3a67-448c-babb-c1666b20c9a2-Nieuwe_Kerk_1_(1)

Locaties

Maar liefst 24 monumentale locaties nemen deel; van kerken en forten tot scholen en industrieel, nautischen militair erfgoed.

Opening Monumentendag in Visafslag Den Helder

De opening van Open Monumentendag is op zaterdag 9 september om 10.00 uur in de voormalige Visafslag Den Helder en wordt verricht door wethouder erfgoed Fotigui Camara. Er is muziek, gerookte vis en een expositie over de visserij.

Programma en informatie

In de programmafolder staat een overzicht van alle monumenten met daarbij de tijden en data waarop zij open zijn. De gedrukte folders zijn verkrijgbaar in de Experiencestore aan de Spoorstraat 2. Op de dag zelf ligt het ook bij alle monumenten. Het programmaboekje en meer informatie vindt u ook op www.denhelder.online.