Energiecoaches gaan door

De energiecoaches die vorig jaar oktober van start zijn gegaan voor in principe een half jaar, kunnen langer aan het werk blijven.

Dat kan omdat de deadline van het geld wat hiervoor is uitgetrokken door de rijksoverheid nu verlengd is naar eind 2024, in plaats van eind mei dit jaar. Zo kan alsnog het doel worden bereikt om het energieverbruik van 2000 minimahuishoudens te verlagen. Door middel van bewustwording en het aanbrengen van eenvoudige energiebesparende producten.

Omdat er tijdelijk minder energiecoaches aan het werk waren zou het einddoel van 2000 woningen niet gehaald worden. Met de langere doorlooptijd kan dat wel. En is er zelfs meer mogelijk.

Wethouder Peter de Vrij daarover: “Dit is goed nieuws! Zo helpen we armoede bestrijden en komt het bereiken van de klimaatdoelstellingen in onze gemeente dichterbij. Ook krijgen we door dit project beter de problematiek in beeld van de energiearmoede en de staat van de woningen. Dat er tijdelijk minder energiecoaches waren is omdat er maar liefst vier energiecoaches zijn uitgestroomd naar de arbeidsmarkt. Ook dat was een doel van ons met dit project: bieden van werkervaring aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, om zo de afstand te verkleinen en hen te laten uitstromen naar de arbeidsmarkt. Dus ook dat is geslaagd.”

Vervolg

Het project wordt dus verlengd en uitgebreid. Er wordt ook onderzocht hoe de energiecoaches voor meer inwoners in energiearmoede van betekenis kunnen zijn en op welke manieren.

Werk van een energiecoach

De energiecoach kijkt wat nodig is aan ledverlichting, tocht strippen en radiatorfolie. Samen met de bewoner wordt besproken waar het meeste rendement is te behalen. Voor elke bezochte woning is er een energieplan op maat. De verwachting is dat door de inzet van de energiecoach de energierekening per huishouden bij de huidige energieprijzen tientallen euro’s per maand wordt verlaagd. Nu is het nog zo dat de betreffende inwoners door de energiecoaches zelf worden benaderd. De energiecoaches zijn goed herkenbaar met hun elektrische fiets.