Een nieuwe bestemming voor het brugwachtershuisje?

Aan het Ankerpark staat het oudste brugwachtershuisje van Den Helder. Het huisje werd rond 1870 gebouwd toen de Ankerparkbrug de Visbuurt nog met de haven verbond. Die brug is er niet meer, maar het huisje staat er nog steeds. Zonder functie is het huisje helaas vervallen en staat het al een hele tijd leeg. Gemeente Den Helder gaat aan de slag om het huisje op te knappen.

34.Brugwachtershuisje 2022Eind 2021 namen we het eigendom van het pand over. Na diverse onderzoeken is het gebouw aangewezen als gemeentelijk monument. Momenteel werken we aan een goed plan voor de restauratie.

Een dergelijke renovatie heeft alleen nut als we ook een passende nieuwe functie voor het pand vinden. Daarom starten we in september een creatief traject om te komen tot een mooie herbestemming voor dit bijzondere stukje Helders erfgoed. Tijdens dit proces denken we -samen met betrokken personen, inwoners en andere geïnteresseerde partijen- na over mogelijke nieuwe functies voor het huisje. Als de voorwaarden duidelijk zijn, zetten we een prijsvraag uit om een nieuwe gebruiker voor het brugwachtershuisje te vinden.

Meedenken inwoners

We willen heel graag dat u meedenkt over de toekomst van het brugwachtershuisje! Via ons online platform www.ingesprek.denhelder.nl kunt u vanaf september tot eind 2022 het hele proces van de herbestemming volgen. Op verschillende momenten kunt u meedenken en daarnaast kunt u uw stem ook mee laten tellen in het kiezen van een nieuwe bestemming.

Inloopmiddag

Op 14 september 2022 van 14.00 - 17.00 uur is er een inloopmiddag in School 7. U kunt hier uw ideeën over het huisje met ons delen. Ook kunt u dan meer informatie krijgen over het proces wat we zullen doorlopen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Startbijeenkomst

Er is ook een officiële startbijeenkomst op 13 september 2022 van 16.00 - 17.30 uur bij Damen Shipyards. Voor deze bijeenkomst moet u zich wel aanmelden. Dat kunt u doen door een e-mail te sturen naar Esther Cremer (e.cremer@denhelder.nl) onder vermelding van Startbijeenkomst brugwachtershuisje. Tijdens deze bijeenkomst denken betrokken personen en andere geïnteresseerden samen na over de toekomst van het huisje. En worden de voorwaarden voor een nieuwe bestemming in kaart gebracht.

Stichting Brugwachtershuisjes

Het vinden van een nieuwe bestemming voor het brugwachtershuisje aan het Ankerpark is niet makkelijk. Daarom heeft de gemeente Stichting Brugwachtershuisjes gevraagd om hierbij te helpen. Stichting Brugwachtershuisjes heeft als doel om leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven. Vanaf haar oprichting in 2012 is de stichting actief om eigenaren en mogelijke gebruikers bewust te maken van de waarde van de kleine brugwachtershuisjes. Lotti Hesper en Frank Moerman zijn werkzaam bij Stichting Brugwachtershuisjes en zij zullen dit traject in Den Helder begeleiden. Het inhuren van Stichting Brugwachtershuisjes is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Holland.

Meer informatie

Via www.denhelder.nl/brugwachtershuisje blijft u op de hoogte van de toekomst van het brugwachtershuisje aan het Ankerpark.