Derde minibosje staat in Nieuw Den Helder

Sinds vorige week zijn we in Den Helder weer een Tiny Forest rijker. Leerlingen van basisscholen De Fontein, De Trimaran, De Lichtlijn en De Duynvaerder plantten dit minibosje. Zo heeft ook Nieuw Den Helder er nu een mooi stukje buurtnatuur én buitenleslokaal bij.

Leerlingen van basisscholen De Fontein, De Trimaran, De Lichtlijn en De Duynvaerder in minibosje

Het minibosje is te vinden op het grasveld naast het kerkgebouw van New Song, op de hoek van de Texelstroomlaan en de Scheldestraat. Het eerste minibosje werd vorig jaar geplant. Dat is te vinden aan de Fresiastraat bij het Linie College. En begin dit jaar verscheen het tweede minibosje. Dit keer in De Schooten. In totaal komen er vier Tiny Forests. Volgend jaar óf het jaar daarop is Julianadorp aan de beurt. 

Een Tiny Forest is een inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibosje is een prettige plek voor dieren en mensen en zorgt bovendien voor verkoeling, meer planten en dieren en waterberging bij zware regenval. Ook is het een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Tegelijk bieden ze een groene natuurplek voor buurtbewoners en kinderen.

Subsidie

De aanplant van een Tiny Forest kost ongeveer € 18.000. De helft daarvan wordt gesubsidieerd door het IVN Natuureducatie. Dit is een belangrijke partner bij het realiseren van de bosjes. Voorwaarde is dan ook de samenwerking met scholen. Jonge kinderen helpen bij de aanplant en het onderhoud. Zo leren ze op een praktische manier over de natuur. De gemeente Den Helder en Woningstichting betalen de andere helft gezamenlijk. Ook de Helderse Vallei is bij deze projecten betrokken. Voor elk minibos komt een beheerplan voor de komende tien jaar. Daar zijn verschillende partijen bij betrokken.