De stembus voor Aandacht-voor-elkaar-actie op ingesprek.denhelder.nl is geopend

Er valt wat te kiezen, want 14 Aandacht voor elkaar-acties op ingesprek.denhelder.nl zijn door naar de stemfase die vandaag start. Drie initiatieven die onze inwoners door de coronacrisis hebben gesleept of dat nog steeds doen, kunnen 1.250,- euro winnen.

Inwoners bepalen welke acties ze het meest sympathiek vinden. Dat doen ze door tot en met woensdag 19 mei hun stem uit te brengen op ingesprek.denhelder.nl. De gemeente maakt op 31 mei 2021 de winnaars bekend. Daarna volgt de prijsuitreiking.

De initiatieven bestaan vooral uit acties om kwetsbare personen te helpen, eenzaamheid te verlichten, verveling tegen te gaan of mensen een hart onder de riem te steken. Zo zijn er sportactiviteiten georganiseerd voor de jeugd, er is gezongen voor ouderen, gekookt voor wijkbewoners, geknutseld voor ouderen door kinderen, er waren bloembollen voor ouderen en zorgmedewerkers, voedingsmiddelen voor huishoudens die tussen wal en schip vallen, voedselpakketten tijdens feestdagen, online quizzen en spellen voor jongeren en een luisterend oor voor zieken.

Complimenten

‘Het maakt me blij dat we in Den Helder zoveel voor elkaar over hebben’, zegt burgemeester Jan de Boer over de acties. ‘Achter alle initiatieven klopt het warme hart van de initiatiefnemers, aan wie ik nu al mijn complimenten en waardering wil uitspreken. Dit zijn de lichtpuntjes in lastige tijden die we graag in het zonnetje willen zetten. Ik ben benieuwd aan welke drie acties we straks de cheque van € 1.250,- mogen overhandigen.’

Die bal ligt bij de inwoners. Elke op het platform geregistreerde gebruiker mag van € 3.750,- (het beschikbare budget), € 1.250,- toekennen aan 3 favoriete acties. Het blijft tot het laatste moment spannend wat dit betekent voor de eindstand. De eigenaren van het initiatief kunnen hun achterban activeren om te gaan stemmen op hun actie.

Mooie start

Het Aandacht voor elkaar-project is het eerste waarbij inwoners geactiveerd worden om mee te doen via Ingesprek.denhelder.nl. Binnenkort volgen meer projecten waarover inwoners kunnen meedenken over ontwikkelingen in hun wijk, buurt en stad. ‘Ruim 300 mensen hebben zich al geregistreerd op het platform. Dat is een mooie start’, zegt wethouder Pieter Kos. ‘Binnen het project zijn volop steunbetuigingen uitgesproken, likes uitgedeeld en reacties gegeven. Dat maakt het heel levendig en dat zien we graag.’

Het online platform is een van de acties uit zijn verbeteragenda Bestuurlijke vernieuwing waarmee Den Helder het gesprek wil verbeteren met haar inwoners en partners.

Genomineerde acties waarop gestemd kan worden (in alfabetische volgorde):

 1. Basketbalmeiden, 6-18 jaar, krijgen wekelijks buitenclinics van andere sporten - Basketballvereniging Den Helder
 2. Bloembollenactie voor ouderen en de zorg - Rotaryclub Den Helder
 3. Boek der vriendschap - Inloophuis
 4. Kinderen die knutselen voor ouderen tijdens lockdown en andere activiteiten - Buurthuis de Kroft
 5. Activiteiten voor kwetsbare long patienten Longpatientenstichting
 6. Online quizzen en spellen en andere activiteiten - Tienerhuiskamer ’t Pandje
 7. Koken voor en door de wijk - Mfc ’t Wijkhuis
 8. Pupillentournooi voor jeugd tussen de 6 en 13 jaar - HCSC
 9. Voedingsmiddelen voor huishoudens die tussen wal en schip vallen - Food2Share
 10. Stichting Zonnebloem – Lunchwandeling iets moois voor Zonnebloemgasten –
 11. Ouderentour met muzikale optredens voor ouderen - Zangers Vester Weert, Lars Groenink en dj Erik Houweling
 12. Paastassenactie van de Stichting Present
 13. Paaspakketten ten behoeve van Voedselbank van de Rotaryclub Den Helder
 14. Bezoeken aan minima, zieke kinderen en ouderen en kerstpakketten - Sinterklaas voor ieder