Controle en voorlichting in havengebied

Als gemeente hebben we samen met de politie, douane en omgevingsdienst een controle gehouden in het havengebied. Panden zijn gecontroleerd en de gebruikers en ondernemers zijn voorgelicht over het risico van criminele activiteiten.

Burgemeester Jan de Boer is positief over de samenwerking. We komen op voor de openbare orde en veiligheid. Het is ook een signaal dat misdaad niet mag lonen.

Controle goederenSociaal toezicht ontbreekt soms in het havengebied. Er zijn weinig woningen, maar wél veel bezoekers en verkeersbewegingen, waardoor men relatief anoniem is. De insteek van de controle was dan ook om meer zicht te krijgen op de situaties in de panden, bezoekers en mogelijk hun ladingen. Daarnaast kregen gebruikers en ondernemers een flyer met meldmogelijkheden en signalen van criminaliteit waarop zij kunnen letten. Verder vond er nog een verkeerscontrole plaats.

Resultaten

Vorig jaar werd er tijdens een controle in het havengebied een plek ontdekt waar anabolen werden gemaakt. Eerder is ook een hennepplantage aangetroffen. Ook dit keer zijn meerdere zaken gezien.

  • Er zijn 68 potten met poeder gevonden, waarvan de inhoud volgens de Geneesmiddelenwet is verboden. De potten zijn in beslag genomen en de bestuurder van de auto waarin het is aangetroffen wordt door de politie gehoord. 
  • Er zijn 14 potjes met mogelijke anabolen/stimulerende middelen gevonden. Ook deze zijn in beslag genomen en de eigenaren worden door de politie gehoord. 
  • Ook is in een voertuig een zak met mogelijk papaver aangetroffen. Papaver wordt onder meer gebruikt voor medicijnen en/of heroïne. De bestuurder wordt mogelijk door de politie gehoord. 
  • Bij één bedrijf is een grote hoeveelheid bedrijfsvoorraad aangetroffen, waar mogelijk geen belasting over is betaald. Daar wordt door de douane naar gekeken. Als het nodig is, volgt een terugvordering. 
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis. Diegene is overgebracht naar het politiebureau voor verder onderzoek. 

Signalen van illegale of ongewenste situaties?

Hebt u signalen van illegale of ongewenst situaties? Meld het. U kunt melding doen bij de gemeente via www.denhelder.nl/melden. Ook kunt u de politie bellen via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.