Op dit moment vindt er onderhoud plaats op deze website. De website en formulieren kunnen daardoor minder goed bereikbaar of traag zijn. Ook kan uw online aanvraag of melding vertraagd bij ons binnenkomen. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Brief van de burgemeester: Fijne zomervakantie!

Beste inwoner van Den Helder,

Met de zomervakantie in het vooruitzicht ben ik benieuwd hoe het eigenlijk met u gaat? We leken eerder dit jaar een behoorlijk lastige periode met corona te kunnen afsluiten en terug naar normaal te gaan. Toch houdt de onzekerheid nog niet echt op. Ineens horen we weer dat de besmettingen oplopen. De opvang van vluchtelingen uit Oekraine houdt ons bezig als ook hoge energie- en brandstofprijzen, en inflatie. We zien dat vacatures moeilijk te vervullen zijn, wat zelfs vakantieplannen in gevaar dreigt te brengen. Ik kan mij voorstellen dat u zich soms ongerust maakt, maar ook uitkijkt naar een fijne, hopelijk onbezorgde vakantie of zomer, wat ik u van harte gun.

Jan de Boer op brug met fiets -PVA09924

Wat mij vooral bevalt aan ‘het oude normaal’, ook al is de wereld anders geworden, is dat ik u en vele anderen weer persoonlijk tegenkom: op kantoor, op straat, langs de (sport)velden en tijdens bijeenkomsten. Het doet me goed u spontaan te ontmoeten; om uw verhalen aan te horen. Wat gaat goed en wat kan beter? Waar bent u blij mee en waar maakt u zich zorgen om? Dat soort toevallige gesprekken hebben we lang niet kunnen voeren.

Ik zou vanaf deze plek even kort stil willen staan bij de oorlog in Oekraïne. Als gemeente heeft dat veel van ons gevraagd. Ook wij vangen vluchtelingen op, zorgen voor huisvesting, regelen met elkaar dat we deze mensen kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften en zorgen voor onderwijs voor de kinderen. Hoewel we nu steeds beter weten hoe we dit kunnen doen, is het nog steeds een tandje erbij. Voor u, voor onze college- en raadsleden en de ambtenaren. We dragen allemaal een steentje bij.  

Ik wil u een compliment geven voor uw inzet en betrokkenheid om mensen in nood een warm welkom te heten. In de tijd dat ik hier nu burgemeester ben, alweer bijna anderhalf jaar, merk ik hoe vanzelfsprekend het lijkt te zijn dat u hulp biedt, veerkrachtig bent en het beste beentje voorzet. Om  zo het hoofd te bieden aan wat er ook op ons afkomt. Dat deed u ook in de coronatijd. Dat maakt mij trots.

Het is daarom zo verdiend dat u, dat wij allemaal, een hopelijk fijne en onbezorgde zomervakantie tegemoet gaan. En ondanks dat het uitdagende tijden zijn, wens ik dat u geniet van de zon, tijd met elkaar en – waar ik zelf veel plezier aan beleef –beweging in de buitenlucht.
Voor wandelaars en fietsers heb ik dan ook de tip om een van de vijf Herontdek Den Helder wandel- en fietsroutes te volgen gemaakt met bijpassende podcasts. Als u de oortjes indoet, loods ik u langs de soms moeilijk te ontdekken, goed verborgen, maar vaak spannende plekken die Den Helder en omgeving zo’n boeiend gebied maken. Neem uw bezoek mee op ontdekkingsreis en vertel het door, want vakantie vieren kan fantastisch in onze mooie gemeente!

Geniet van de zomer, fijne vakantie.

Met vriendelijke groet,

Jan de Boer
Burgemeester

Jan de Boer op brug met fiets