Brief van burgemeester aan horecaondernemers

Een brief namens burgemeester J.A. (Jan) de Boer voor alle horecaondernemers in Den Helder.

U kunt de brief hieronder lezen of downloaden als pdf-bestand.

Datum: 12 maart 2021

Beste Helderse horecaondernemer,

We weten allemaal dat het inkomen van ondernemers onder druk staat door de coronacrisis. Het is mooi om te zien dat velen van u op een creatieve manier ondernemen en zo contact houden met de (vaste) klanten. Ik bedank u dan ook voor uw inzet. Het vergt helaas wel een lange adem. Ik leef echt mee met de degenen die moeten vechten om de eindstreep te halen. Iedereen is er dan ook bij gebaat dat we de horeca zoveel mogelijk ruimte bieden om het gemis aan inkomen te compenseren. Uiteraardbinnen de grenzen van de huidige regels. 

De mogelijkheid om vanuit een horecazaak eten en drinken ‘to go’ aan te bieden, leidt op sommige plekken tot problemen. In die zin dat het niet past binnen de huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het afhalen van eten of drinken en dit thuis - of in de auto -  nuttigen, dat mag. Maar ondanks dat het aantal besmettingen in onze regio nog steeds zorgelijk is, zoeken sommige ondernemers de grenzen van de geldende maatregelen steeds vaker op. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat klanten die iets bij u afhalen, in de buurt van uw zaak gaan staan eten en/of drinken alsof het terras gewoon open is. 

Ik heb met het bestuur van de Helderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland afgesproken dat ik onderstaande regels over de ‘to go’ functie met u deel, zodat ze voor iedereen duidelijk zijn.

  • U mag één tafel (van maximaal 2 meter) tegen, of bij de gevel plaatsen. Of in ieder geval direct bij de ingang van de horecazaak. Deze tafel is bedoeld voor de afhandeling van de gekochte producten. Koffiemelk, suiker, keteltje warme choco, koeken en dergelijke mag u beperkt uitstallen. Maar geen complete uitstalling van waren. 
  • Statafels zijn niet toegestaan. Dit nodigt uit om te blijven staan.
  • Klanten moeten direct doorlopen en mogen dus niet in de directe omgeving blijven staan.  
  • U zegt tegen uw klanten dat zij de consumptie niet ‘ter plaatse’ mogen gebruiken. Wij zullen ook onze inwoners op deze regels wijzen.
  • U mag etenswaren en (zwak-alcoholhoudende) drankjes alleen in gesloten verpakkingen verkopen. Dat betekent geen bier van de tap, glühwein of andere drank in open bekers, gereed voor directe consumptie. 

Met deze afspraken zorgen we er samen voor dat het mogelijk blijft om eten en drinken op een veilige wijze bij u af te halen. Onze toezichthouders gaan in eerste instantie met u in gesprek als u deze afspraken niet naleeft. Maar als u na een eerste waarschuwing alsnog de regels overtreedt gaan zij over tot handhaving. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Ik reken dus op uw begrip en medewerking, 

Heeft u nog vragen? Bel dan met ons Klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 0223.

Met vriendelijke groet,

J.A. (Jan) de Boer Msc. Burgemeester gemeente Den Helder

Jan de Boer