Brand bij bloembollenbedrijf aan de Nieuweweg

 Op vrijdag 28 oktober 2022 was er brand in een bloembollenbedrijf aan de Nieuweweg in Den Helder. Naar aanleiding daarvan is onderstaand liveblog geopend.

 

Het gebied waar, zoals nu is bevestigd, asbestdeeltjes liggen zijn: de Nieuweweg van huisnummer 7 tot en met nummer 17. En de Doggersvaart vanaf het tankstation tot en met huisnummer 27 D. In de andere woonwijken waar deeltjes zijn neergevallen gaat het niet om asbest. Maar om roetdelen, van klein tot groot. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid, u kunt het goed zelf opruimen. Gebruik daarvoor wel handschoenen.

Jan de Boer, burgemeester van gemeente Den Helder, spreekt van een betreurenswaardige situatie: “Het is een uitermate verdrietige situatie voor alle betrokkenen van het getroffen bedrijf. Zij hebben hun pand en bedrijf verloren. Ik wens hen veel sterkte. Maar ook voor de omwonenden die de afgelopen nacht en vandaag de overlast ervaren. Op dit moment wordt er werk gemaakt van het schoonmaken van de Doggersvaart en de opritten van de woningen in het afgesloten gedeelte. Daardoor kunnen deze inwoners weer terug naar hun huis vanavond.”

Indien alles naar wens verloopt kunnen de nu nog afgesloten wegen in de loop van de avond weer vrij gegeven worden.

Wilt u meer weten over wat te doen na een brand? Meer informatie staat op www.vrnhn.nl/informatie-bij-incidenten/brand-en-rook/na-een-brand.
Als het om asbest gaat is het goed om meer informatie te lezen op www.vrnhn.nl/informatie-bij-incidenten/asbestbrand.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via 140223. Van maandag tot vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

 

Vraag (V) en antwoord (A)

V: Om welk gebied gaat het?
A: Het gebied waar asbest ligt is: de Nieuweweg van huisnummer 7 tot en met nummer 17. En de Doggersvaart vanaf het tankstation tot en met de afsluiting aan de Landmetersweg. Dit gebied is afgesloten voor doorgaand verkeer. En wordt in de loop van de avond weer vrijgegeven.

V: Hoe gevaarlijk zijn deze verbrande resten, wat kan ik doen?
A: Het rapport van de Omgevingsdienst geeft helderheid over diverse stoffen die in de gebieden zijn neergevallen na de brand aan de Nieuweweg. Het gebied waar, zoals nu is bevestigd, asbestdeeltjes liggen zijn: de Nieuweweg van huisnummer 7 tot en met nummer 17. En de Doggersvaart vanaf het tankstation tot en met huisnummer 27 D. In de andere woonwijken waar deeltjes zijn neergevallen gaat het niet om asbest. Maar om roetdelen, van klein tot groot. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid, u kunt het goed zelf opruimen. Gebruik daarvoor wel handschoenen.

V: Mogen inwoners van afgesloten gebied hun woning verlaten?
A: Inwoners van panden aan de Nieuweweg (de Nieuweweg van huisnummer 7 tot en met nummer 17) via de voorkant kan dat wel, maar niet via de achtertuin. Wat betreft de Doggersvaart (Doggersvaart vanaf het tankstation tot en met de afsluiting aan de Landmetersweg): als inwoners thuis zijn moeten ze binnen blijven. En als ze niet thuis zijn mogen ze nog even niet naar de woning. In de loop van de avond wordt de weg vrij gegeven, als alles naar wens verloopt.

V: Mag je zonder gevaar voor milieu je auto laten wassen of zelf doen?
A: Ja dat kan, want het gaat om niet gevaarlijk roetdelen.

V: Wat kan ik doen?
A: Het gaat om roetdelen, van klein tot groot. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid, u kunt het goed zelf opruimen. Gebruik daarvoor wel handschoenen. En meer informatie staat op www.vrnhn.nl/informatie-bij-incidenten/brand-en-rook/na-een-brand. En www.vrnhn.nl/informatie-bij-incidenten/asbestbrand.

V: Er liggen grote brokstukken en veel op mijn stoep, wat moet ik daarmee doen?
A: Het gaat om roetdelen, van klein tot groot. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid, u kunt het goed zelf opruimen. Gebruik daarvoor wel handschoenen. 

 

Gisteravond heeft er een brand in een bloembollenbedrijf gewoed aan de Nieuweweg in Den Helder. Daarbij zijn in de directe omgeving vermoedelijk asbestdeeltjes terecht gekomen. Daarbuiten zijn met de rook veel roetdeeltjes terecht gekomen in de wijken ten Noorden van de brand aan de Nieuweweg.

De gemeente is in afwachting van het rapport van de Omgevingsdienst, waaruit moet blijken om welk materiaal het gaat en in welk gebied. Verwachting is dat dit einde vanmiddag bekend is. Daarom blijft de Doggersvaart tot nader orde gesloten.

De roetdeeltjes bestaan vermoedelijk uit verbrand isolatiemateriaal, ook hierover krijgen we meer zekerheid na het onderzoek van de Omgevingsdienst. Het advies is vooralsnog om niet aan het neergevallen materiaal te komen.

Het gebied waar zeer vermoedelijk asbest ligt is: de Nieuweweg van huisnummer 7 tot en met nummer 17. En de Doggersvaart vanaf het tankstation tot en met huisnummer 27 D.

Wilt u meer weten over wat te doen na een brand? Meer informatie staat op www.vrnhn.nl/informatie-bij-incidenten/brand-en-rook/na-een-brand.

Als het om asbest gaat is het goed om meer informatie te lezen op www.vrnhn.nl/informatie-bij-incidenten/asbestbrand.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum via 140223. Meer informatie volgt later via de website van Den Helder: www.denhelder.nl.

 
 

Het NL-alert voor de brand  is ingetrokken. De brand is onder controle. Als u geen last meer heeft van de rook, kunt u ramen en deuren weer openen.

 

Bij de brand aan de Nieuweweg in Den Helder is asbestverdacht materiaal aangetroffen. Gebied: vanaf rotonde Nieuweweg tot aan Burgemeester Ritmeesterweg tot aan treinstation Zuid. De deeltjes worden vanavond nog onderzocht.

In de hele stad zijn andere deeltjes dan asbest neergekomen door de brand. Raak de deeltjes niet aan of ruim ze op met handschoenen en doe ze in een zak in de grijze bak.

 

Alle medewerkers zijn uit het pand gehaald. Er zijn geen gewonden. Mensen zijn nagekeken door de ambulance. Niemand hoefde naar het ziekenhuis.

 

Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en zet ventilatie uit. Blijf uit de rook. Rook is schadelijk voor de gezondheid.

Door sterke rookontwikkeling wordt Halloweenmarkt afgeblazen. En winkels sluiten.

 

Bij brand bij bloembollenbedrijf aan de Nieuweweg in Den Helder komt veel rook vrij. Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit. Blijf uit de rook.