Bollen en knollen: een prachtig kleurenpalet

Tussen Julianadorp en Den Helder liggen vele hectares bollenvelden. Vooral in de maanden maart en april kleuren ze prachtig. Dat zie je goed vanuit de lucht. En wie door de duinen fietst heeft ook een prachtig uitzicht op de bollenvelden. Zeker ’s morgensvroeg bij zonsopkomst. Moet u maar eens doen, het is de moeite waard.

Maar niet alleen die bollenvelden geven kleur. Ook de bollen in bermen en plantsoenen kleuren ons voorjaar in alle tinten. Al vele jaren staan er in Den Helder en Julianadorp (buiten de bollenvelden op het boerenland) bollen in gras. Soms als een schenking van een bollenkweker, maar vaak ook op initiatief van buurtverenigingen of scholen. Aanvankelijk altijd vanuit de gedachte dat dit mooi is vanwege de opvallende kleuren, in een jaargetijde waarin er verder nog niet zoveel kleur is. En hoewel het oog ook wat wil, komen we er steeds meer achter dat de bloeiende bollen ook interessant zijn voor vroege insecten. De gemeente Den Helder streeft steeds nadrukkelijker naar meer verschillende planten en dieren binnen de stad. Bollen zijn hier een onderdeel van. Dus niet alleen mooi voor de mens, maar ook mooi voor vroege insecten.

Van sneeuwklokje tot narcis in de middenberm

Voor de meeste mensen zijn bollen (en knollen) vooral bekend vanwege de bloem. Die bloei begint al vroeg in het jaar (januari/februari) met het sneeuwklokje of de winterakoniet. Wie wel eens over het terrein van ’s Heerenloo heeft gelopen kent de witte bloemen van het sneeuwklokje die in grote aantallen tussen de bomen staat. Nog bekender is waarschijnlijk de narcis. Een mooi voorbeeld van deze gele blikvanger in Den Helder is de middenberm van de Middenweg. Of de paarse crocus in de middenberm van de Marsdiepstraat. Langs de Texelstroomlaan, Torplaan. Maar op veel meer plekken in Den Helder komen vroeg in het jaar als een aankondiging van het voorjaar de bloemen boven de grond. In een tijd dat er nog weinig bloeit is dat natuurlijk een mooi gezicht.

Loof blijft tijdje staan

Het loof van bolgewassen moet van nature afsterven. Dat is belangrijk voor een jaarlijks terugkerende bloei. Halen we het loof eerder weg, dan sterft de bol uit omdat hij geen (zonne)energie meer krijgt  voor de bloei in het volgende jaar. Ergens in juni is het moment  dat de bolgewassen mee gemaaid kunnen worden met het gras. Niet alle bolgewassen zijn even geschikt om in gras een jarenlange bloei te geven. Wel geschikt zijn sneeuwklokje, crocus en narcis. Dit zijn dan ook de soorten die in de bermen van Den Helder het voorjaar inluiden.

Geniet u er de komende tijd van? Het is zo weer voorbij!

Uw omgeving opfleuren

Wilt u met de buurt, school of de vereniging uw omgeving opfleuren met deze voorjaarsbloeiers? En weet u daar een mooie plek voor? Aarzel dan niet en neem contact op met uw wijkconciërge. Samen kijken jullie dan wat mogelijk is. De wijkconciërges zijn bereikbaar via 14 0223. U kunt ze ook mailen via www.denhelder.nl/e-mail