Bij klachten blijven we thuis en laten ons testen

Den Helder zit, wat betreft coronacijfers, nog steeds in risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dat betekent dat in onze gemeente veel mensen besmet zijn met het coronavirus. De ziekenhuizen in onze regio plaatsen dagelijks nog steeds coronapatiënten uit naar andere ziekenhuizen in Nederland.

Versoepelingen

Vanaf 31 maart staan een aantal versoepelingen gepland. Die gaan alleen door als de instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen niet oploopt en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Hoe beter we ons aan de basisregels houden, hoe minder besmettingen en ziekenhuisopnames er zijn. En we daardoor weer meer kunnen. 

Hopelijk is iedereen die dat wenst aan het begin van de zomer minstens een keer gevaccineerd. Dat is het moment waarop we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven. Dat is mooi en hoopvol nieuws!

Voor het zover is houden we ons aan de maatregelen om corona te beperken. Dat doen we samen. Dit keer vragen we extra aandacht voor thuis te blijven als u (milde) klachten heeft. Laat u testen en blijf thuis tot de testuitslag er is. Als blijkt dat u positief getest bent, blijft u natuurlijk thuis. Zo voorkomt u dat u andere mensen besmet.

Meeste besmettingen thuis

Uit cijfers van het bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat verreweg de meeste besmettingen ontstaan in de thuissituatie. Maar liefst 62% van de besmette personen noemt dat als de besmettingsbron. Ook bezoek in de thuissituatie is een veel gehoorde bron (22,8 %). In 15,6% van de gevallen liep men de besmetting op in een werksituatie. Daarom is het belangrijk dat u thuis blijft als u corona-achtige klachten heeft. Of als u extra risico loopt op besmetting. Zo voorkomt u dat het virus zich ongemerkt verspreidt. Niet iedereen krijgt klachten. Het kan twee tot tien dagen duren voordat u klachten krijgt.

Als u ziek bent, gaat u in (thuis)isolatie. Dat betekent dat u zoveel mogelijk afstand houdt van uw huisgenoten en geen bezoek ontvangt.

In de volgende situaties blijft u thuis:

  • U heeft klachten die passen bij corona
  • U heeft corona
  • Uw huisgenoot heeft naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid.
  • Uw huisgenoot heeft corona.
  • U bent een ‘nauw contact’ van iemand met corona
  • U komt terug uit het buitenland
  • U heeft een melding gekregen via de app CoronaMelder.

Hulp vragen

Heeft u boodschappen nodig of moet de hond uitgelaten worden? Durf het te vragen aan iemand in uw omgeving. En lukt dat niet dan kunt u bellen met het Rode Kruis, via de landelijke hulplijn (070-4455 888). Om samen te kijken naar hulp bij u in de buurt.

U leest meer over in (thuis)isolatie gaan op www.rijksoverheid.nl.

Zelf cijfers bekijken

Meten is weten en cijfers spreken voor zich. U kunt op verschillende manieren bekijken wat de cijfers voor Den Helder zijn. Bijzonder uitgebreid is het dashboard van de GGD. Hier vult u Den Helder in en dan kunt u de recente cijfers zien.