Belangrijke veranderingen rond uw energierekening en belasting

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen, waardoor de energierekening voor veel huishoudens een stuk hoger uitvalt. Het kabinet heeft besloten dit voor een deel te compenseren door de energiebelasting te verlagen. Wat heeft dit voor gevolgen voor uw energierekening en waar moet u op letten bij het afsluiten van een energiecontract?

Iemand rekent met calculator

Energiebelasting lager, maar rekening hoger

Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt zo’n €400,- minder energiebelasting dan vorig jaar. Toch bent u meer geld kwijt aan energie. Dit komt omdat de prijzen van stroom en gas uit twee delen bestaan: de marktprijs en de energiebelastingen. Door de grote stijging in de marktprijs, valt uw energierekening hoger uit.

Energieleveranciers vergelijken is belangrijk

Als u de prijs voor uw energierekening voor langere tijd heeft vastgelegd in een langlopend contract, merkt u niet zoveel van de prijsstijgingen. Wanneer uw contract binnen zes maanden afloopt of als u een contract met variabele (wisselende) tarieven heeft, is energie vergelijken een goed idee. Als u niets doet, gaat uw contract automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele prijzen. Het is daarom erg belangrijk dat u de einddatum van uw contract in de gaten houdt en op tijd begint met vergelijken. Kijk bij het overstappen ook naar de duurzaamheid van de energieleveranciers.

Vastleggen energiecontract

Als u nu een nieuw jaarcontract afsluit, betaalt u al snel een paar tientjes meer dan een half jaar geleden. Het kan aantrekkelijk zijn een contract voor langere tijd vast te leggen om verdere prijsstijgingen voor te zijn. Toch is het belangrijk hier goed over na te denken, want u zit dan gelijk voor een langere periode vast aan een hoog tarief. Als de tarieven in de toekomst dalen, zit u vast aan een onnodig hoog tarief.

Gratis en onafhankelijk advies

Heeft u behoefte aan advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen maar info@duurzaambouwloket.nl. Het advies is gratis voor inwoners van onze gemeente.