Belangrijke tips om auto-inbraak te voorkomen
Wat kunt u doen om auto-inbraak te voorkomen? Laat in elk geval geen waardevolle spullen achter en laat duidelijk zien dat uw auto leeg is. Komt u een verdachte situatie tegen? Bel snel 112, zodat de politie in actie kan komen. Ga nooit zelf op de situatie af.
Vertel wat u ziet. Belangrijk is de locatie en het aantal betrokken personen te melden. Let op kentekens van voertuigen, hoe de verdachte personen eruitzien, hoe zij praten (taal, accent), hoe ze zich gedragen en waar ze heen gaan. Elk detail kan voor de politie belangrijk zijn.
Tips om auto-inbraak te voorkomen
- Sluit de auto goed af en controleer de ramen en eventueel het schuifdak.
- Parkeer uw auto in het zicht en op een goed verlichte (parkeer)plaats.
- Laat geen geld, kostbaarheden of belangrijke documenten in de auto achter. Denk ook aan boodschappentassen, kleding, radio’s, navigatiesystemen, enzovoort.
- Laat zien dat u niets van waarde verbergt. Zet het dashboardkastje open. Dieven zoeken namelijk ook onder de stoel en in de opbergvakken. Berg daar niets op.
- Hebt u een stationcar, dek een lege laadruimte niet af.
- Noteer de gegevens van uw waardevolle spullen, zoals een laptop, camera of tablet. Wordt er onverhoopt toch iets gestolen, dan helpt deze informatie bij het terugvinden en het maakt doorverkoop moeilijker.
Wat trekt dieven aan?
- Laptops (zelfs een lege laptoptas)
- Smartphones, tablets en e-readers
- Documenten: creditcards, tankpassen, identiteitsbewijzen en autopapieren
- Hardware: draagbare scanners, beamers, printers en hard disks
- Elektronica: foto- en videocamera’s, spelcomputers en dvd-spelers
- Audio: dure koptelefoons worden (te) vaak in de auto achtergelaten
- Luxe artikelen: parfum, kleding, elektronica en dergelijke
- Gereedschap: elektrisch gereedschap en gereedschapstassen
- Bagage: tassen, koffers en rugzakken (zelfs als ze leeg zijn)
Borden en folders
Als gemeente zetten wij ons, samen met de politie, in om auto-inbraken te voorkomen. Agenten en boa’s houden extra toezicht in drukbezochte gebieden, zoals bij de stranden. Daarnaast zijn daar borden geplaatst om mensen te waarschuwen en bezoekt de wijkagent campings en hotels om voorlichting te geven. Hierbij worden ook informatiefolders gedeeld.