Coronavirus: Informatie voor ondernemers

Informatie over hulp en ondersteuning voor ondernemers naar aanleiding van de coronamaatregelen.

Ondernemers en bedrijven kregen vanaf 2020 te maken met coronamaatregelen. Om hen te helpen, waren er verschillende steunmaatregelen tijdens de coronacrisis. Een aantal van deze regelingen loopt nog.

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel vindt u een wegwijzer voor bedrijven.

Hulp bij schulden voor (ex)-ondernemers

Bent u ondernemer of ex-ondernemer en heeft u schulden of betalingsproblemen? Dan kunt u hulp krijgen. Ook als uw boekhouding of belastingaangiften nog niet helemaal op orde zijn. Meldt u zich aan bij team Schuldhulpverlening van de gemeente. Het team is iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 08.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer (0223) 671270. U kunt ook mailen naar teamschuldhulpverlening@denhelder.nl. Voor schuldhulp aan (ex-)ondernemers werkt de gemeente Den Helder samen met Zuidweg & Partners.

Maatregelen van gemeente Den Helder

Uitstel van betalingen van gemeentelijke belastingen

Mogelijk kunt u in verband met de gevolgen van de coronacrisis de aanslag niet op tijd betalen. Is voor u automatisch betalen niet de oplossing dan denken we graag met u mee voor een passende oplossing. Kijk op de website van Cocensus voor de mogelijkheden.

Speciaal telefoonnummer voor betalingsregeling ondernemers

Voorziet u problemen voor wat betreft de betaling van de aan u opgelegde gemeentelijke belastingen? Neem dan contact op met Cocensus om tot een passende oplossing te komen.
Dat kan telefonisch via nummer 023 556 34 00, optie 1 van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur of via de mail invordering@cocensus.nl. Zij denken graag met u mee.

Vragen?

Meer informatie vindt u op de pagina contact voor ondernemers.

Landelijke maatregelen

De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn regelingen van kracht waar u als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken, op korte en langere termijn. Bekijk hieronder uw mogelijkheden. Of bekijk een overzicht van alle maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Vanaf dinsdag 7 juni 2022 kunnen startende ondernemers de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor het 4e kwartaal van 2021 en het 1e kwartaal van 2022.

BMKB: meer en sneller lenen bij banken

  • Meer informatie over de BMKB op de website van de KvK.
  • U kunt de regeling niet zelf aanvragen. U kunt een geaccrediteerde financier vragen van de regeling gebruik te maken. Meestal is dat uw bank. De financiers kunnen toepassing van BMKB nu zonder tussenkomst van de RVO afhandelen.

Belastingen: betalingsuitstel en lagere rente

  • Aanvragen via de website van de Belastingdienst

Qcredits: rentekorting op microkredieten

BL (borgstellingscredit voor de landbouw): financiering voor land- en tuinbouw

  • Meer informatie over BL op de website van de KvK.
  • De regeling kan op dit moment nog niet worden aangevraagd. Dit gaat zo snel mogelijk gebeuren. Dan worden ook de voorwaarden bekendgemaakt.
Banken staan klaar in deze onzekere tijd

Pensioenfondsen: soepeler opstelling binnen wettelijke kaders

De pensioensector heeft aangekondigd bij te willen dragen, maar laat weten daar door wettelijke voorschriften beperkt ruimte voor te hebben. Werkgevers die door de coronacrisis zijn getroffen kunnen zich melden voor een mogelijke betalingsregeling. Ook is het maken van afspraken over een soepeler betalingstermijn bespreekbaar, binnen de wettelijke mogelijkheden. Daarnaast kan het invorderingsbeleid bij het innen van de premies worden versoepeld, bijvoorbeeld door geen incassobureaus in te schakelen of administratieve boetes op te leggen.

De Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars melden in een gezamenlijk persbericht dat de problemen per werkgever en sector verschillen. Er wordt daarom ‘maatwerk geboden’ op basis van ‘oplossingsrichtingen’. “De ruimte voor dat maatwerk is op dit moment nog beperkt, door wettelijke voorschriften ten aanzien van invorderingsinspanningen en betalingstermijnen.”

Coronaloket en ondernemersloket KvK

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben met de Kamer van Koophandel een loket geopend. U kunt er terecht met uw vragen over de regelingen. Het telefoonnummer van het loket is 0800-2117.

Meer informatie

Algemene informatie vindt u op www.denhelder.nl/coronavirus.